Комитетът на кредиторите на Украйна: Опрощаването на дълговете на Киев – път за никъде

Специалният комитет на кредиторите на Украйна заяви, че стремежът за опрощаване на част от външния дълг на страната е неправилен път, който ще отблъсне от Украйна инвеститорите, а страната не бива да си позволява „ситуация, при която ще странят от нея”. Това те пишат в открито писмо, публикувано във Financial Times, предаде РИА Новости.

Членовете на комитета подчертават, че „в продължение на дълго време са влагали в икономиката на Украйна, инвестирали са в нея при различни правителства” и „биха искали да продължат да правят това при сегашния президент, който се прояви успешно при провеждането на реформите”.

От тяхна гледна точка „орязването” на държавния дълг на страната „изпраща неверен сигнал на световния капиталов пазар”, а самата Украйна „по-малко от всякога може да си позволи ситуация, при която от нея ще странят”.

Освен това, в откритото писмо се казва, че „проблемът на Украйна е свързан по-скоро с ликвидността, а не с равнището на дълга”.

Кредиторите на Украйна също така напомнят, че от държавния дълг от 70 млрд. долара само 22 млрд. подлежат на преструктуриране, и това е „бреме, което трябва да се поеме, а не да се прехвърля на чуждо рамо“.