Коментари в руските медии: Изборите в България ще се отразят на съдбата на „Южен поток”

България оповести резултатите от предсрочните парламентарни избори, предизвикани от освен всичко друго, и от споровете по повод на строителството на газопровода „Южен поток”. И въпреки победата на опозицията, която е против този проект, резултатите от гласуването са по-скоро в полза на Русия, коментира руският вестник „Взгляд”.

Победа удържа партия ГЕРБ, но тя не успя да спечели абсолютно мнозинство и затова ще й се наложи да създаде коалиция, каза лидерът на партията Бойко Борисов, без да уточни с кого ще преговаря. Очевидно сега предстоят дълги и тежки преговори за това кой ще влезе в правителството и при какви условия, пише изданието.
Преди изборите Борисов обеща в случай че победи, да възобнови работата по проекта, но само ако той отговаря на изискванията на ЕС. Той заплаши в противен случай да се откаже от услугите на руските компании, попадащи под санкциите, и изобщо от свързаните с руските граждани от черните списъци на ЕС и САЩ. Във всички случаи ГЕРБ ще трябва да се съобразява с мнението на партньорите си в бъдещата коалиция, а парламентът на България ще бъде много пъстър – в него попадат рекорден брой партии – осем. Разпределението на силите по отношение на „Южен поток” засега напомня на калейдоскоп, пише изданието.
Директорът на Фонда за национална енергийна безопасност на Русия Константин Симонов обяснява това прагматично. „Партиите първо трябва да определят броя на креслата, които ще заемат, а след това да се присъединят към мнозинството. От тази гледна точка Русия има големи перспективи. България няма да избегне нови предсрочни избори, ако тази зима хората останат на студено – в такъв случай и това правителство ще подаде оставка”, каза експертът пред „Взгляд”.
В България вчера започнаха преговори за формиране на управляваща коалиция след резултатите от парламентарните избори. Победилата опозиционна партия ГЕРБ разчита да формира правителство на малцинството, изключвайки необходимостта да се договаря за създаването на широка коалиция с бившата управляваща Българска социалистическа партия. Съдбата на „Южен поток” ГЕРБ възнамерява да реши след съгласуване с ЕС, пише руският вестник „Коммерсант”.
Състоялите се в неделя избори в България бяха определени като „последен шанс” – страната ще получи пето от 2009 г. насам правителство. До предсрочните избори се стигна, след като на фона на масовите протести срещу икономическата политика на управляващата партия БСП загуби изборите за Европарламента, а опозицията не успя да формира правителство.
Рекордно ниската за 25 години избирателна активност – около 50% – свидетелства, че всяко ново правителство на България ще изпитва дефицит на доверие. С 15% от гласовете БСП зае второ място. Почти същия резултат показаха и техните коалиционни партньори, партията на турското малцинство ДПС. Първо място зае дясноцентристката партия ГЕРБ, за която гласуваха една трета от избирателите.
Проблемът със замразеното строителство на газопровода „Южен поток” ще бъде ключов за новото правителство. Бъдещият премиер ще трябва да лавира между връзките с Москва и отношенията с Брюксел, който остро критикува най-бедната страна членка на ЕС за слабата икономическа политика и неефективната борба с корупцията и организираната престъпност. Бойко Борисов по-рано заяви, че в случай че победи на изборите, ще разреши възобновяването на работите по „Южен поток” – но само ако той отговаря на изискванията на ЕС.
За това, че в София този въпрос все още не е решен, свидетелства и крайно рязкото интервю на президента Росен Плевнелиев, публикувано в германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Искаме да видим сред партньорите страната, която даде на света Чайковски, Толстой и Достоевски. Но фактите говорят, че днес имаме работа с друга Русия – с националистическа, агресивна държава, която е ръководена от президент, възприемащ Европа като противник, а не партньор”, заяви Плевнелиев и добави: „Смятам, че в крайна сметка „Южен поток” ще бъде построен, но това решение трябва да се вземе единствено чрез ЕК”, пише изданието.
Изграждането на „Южен поток” е изгодно за икономиката на България, тъй като това е голям инвестиционен проект, който ще създаде нови работни места. Въпреки това върху страната се оказва сериозен политически натиск, който ще продължи и за сформираното след изборите правителство. Това заяви заместник-председателят на комисията по енергетика в Държавната дума на Русия Павел Завалний, цитиран от руското издание „Нефть России”.
На свой ред, началникът на управлението по стратегическите изследвания в енергетиката в Аналитичния център към руското правителство Александър Курдин е уверен, че изборите няма по никакъв начин да повлияят на строителството на „Южен поток”, тъй като решението се взима от влияещи на страната външни сили. Следователно, ако бъде достигнато споразумение с Еврокомисията, то България ще се съгласи на изграждането на „Южен поток”, тъй като това е изгоден проект за нейната икономика. „Едва ли някой ще се откаже от важен инвестиционен проект, който носи големи изгоди и работни места, ако не бъде осъществен политически натиск”, каза Курдин.
България изпитва безпрецедентен политически натиск, от който страдат националните интереси на страната, уверен е заместник-председателят на Комисията по енергетиката в Държавната Дума на Русия Павел Завалний, съобщава руското информационно издание „Накануне.Ру”. 85% от газа България получава от Русия. Въпреки това в момента на България се налага да избира между надеждността на енергоснабдяването, сигурността на доставките и политическите цели. При това, решенията за „Южен поток”, според Завалний, трябва да се приемат на правното поле. „Подписани са междуправителствени споразумения и те трябва да се изпълняват”, каза той на пресконференция, посветена на парламентарните избори в България, на която експертите разгледаха перспективите за „Южен поток”.
Началникът на управлението по стратегическите изследвания в енергетиката в Аналитичния център към правителството на Русия Александър Курдин отбеляза от своя страна, че „едва ли някой ще се откаже от важен инвестиционен проект”. Той посочи, че бъдещото развитие на проекта зависи от договореностите между Русия и ЕС.
Не трябва да се подценяват и икономическите изгоди, които България ще получи от реализирането на проекта. „Този проект ще повлияе позитивно – допълнителни работни места, доход от транзита на газа – това е развитие на българската икономика”, подчерта директорът на Центъра по международно право Валерий Мищенко. Освен това, съгласно подписаното споразумение, България получава отстъпка в размер на 20%.
Дискусията продължи директорът на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников, който отбеляза високия приоритет на реализирането на проекта в България. „Правителството на Бойко Борисов няма шансове да се задържи повече от 2-3 години – те не могат да направят нищо по отношение на повишаване на стандарта на живот на населението и съживяване на икономиката. Единственото спасение са такива проекти. Това е протегната ръка. Без такива проекти България ще бъде загубена, ще падне на нивото на Албания, откъдето трудно ще се избави”, резюмира експертът.

Агенция „Фокус“