Кои руски компании са в топ 100 на световните оръжейни производители?

Кои руски компании са в топ 100 на световните оръжейни производители?

Публикувано от:

Автор: Александър Королков.

Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) публикува рейтинга на най-големите оръжейни компании за 2014 г. В него са представени всички водещи световни производители на оръжие, освен китайските.

През 2014 г. руските компании показват стабилен ръст, издигайки се с няколко позиции в списъка, а освен това, броят на руските предприятия в първата стотица се увеличава от 9 на 11. Според мнението на експертите от СИПРИ подобряването на позициите на руските оръжейни производители е свързано не толкова с увеличените продажби в чужбина, колкото с увеличената държавна отбранителна поръчка.

11 място: Концернът ВКО „Алмаз-Антей“

От руските компании с най-висок рейтинг е Концернът ВКО „Алмаз-Антей“. През 2014 г. холдингът се е изкачил с 1 позиция и сега е на 11-то място. Общите продажби на холдинга надхвърлят 9 милиарда долара, а делът на продаваната военна продукция достигна 96%. „Алмаз-Антей“ произвежда знаменитите ракетни комплекси с близка и далечна зона на покритие С-300 и С-400 „Триумф“. С-400 пази небето над Сирия. През 2014 г. Китай бе първата страна, поръчала тази система ПВО, а в момента Индия води преговори за нейното закупуване.

14 място: Обединена авиостроителна корпорация (АОК)

През тази година АОК се е изкачила от 15-то на 14-то място. Тя произвежда граждански и военни самолети: изтребителите Су и МиГ, учебно-бойния Як-130, пътническите Сухой Суперджет-100, Мс-21 и тежкия транспортен Ил-76МД-90. С особено търсене се ползват изтребителите Су и Як-130, самолетите-амфибии Бе-200. Общите продажби на АОК за 2014 г. се оценяват на $7,7 млрд., а делът на военната продукция е 80%.

15 място: Обединена съдостроителна корпорация (ОСК)

За 2014 г. ОСК е успяла да отвоюва 2 позиции, като се изкачва от 17-то на 15-то място. ОСК е монополист в производството на атомни и неатомни подводници, бойни кораби от различен клас, а също така на граждански съдове и сондажни нефтени платформи.

Компанията си изгради устойчива мрежа от купувачи – подводниците от клас „Варшавянка“ ги купуват индийците, а Виетнам, освен тях, купува от ОСК и стражеви кораби тип „Гепард“.

23 място: Вертолетите на Русия

Холдингът „Вертолетите на Русия“ подобри позициите си в рейтинга с 3 пункта, като се премести от 26-та на 23-та позиция. Общите продажби на фирмата за 2014 г. се равняват на $3,9 млрд. Делът на продаваната военна продукция се определя на 90%. Всяка година руските войски получават над 100 съвременни вертолета, такива като Ка-52 и Ми-28Н, а проверените във времето, едни от най-масовите вертолети в света – Ми-8/Ми-17, успешно летят в небето над страните от Азия, Африка, Латинска Америка, а също така и в някои европейски страни.

24 място: Обединена приборостроителна корпорация (ОПК)

Обединената приборостроителна корпорация за първи път попада в рейтинга, при това направо на 24-то място. Компанията разработва и произвежда свързочни устройства и системи, роботизирани комплекси и автоматизирани системи за управление на войските. Делът на продажбите на военна продукция е 90% от общите продажби. Продукцията на ОПК се изнася за повече от 30 страни по света, в това число за страните от Африка, Азия, Латинска Америка, Близкия Изток. Основният дял от произвежданата продукция заемат свързочните системи за различни видове бронетанкова техника, свързочни системи за авиацията и военноморските сили.

34 място: Корпорация „Тактическо ракетно въоръжение“

Корпорацията „Тактическо ракетно въоръжение“ се изкачва с 12 места в рейтинга. За 2014 г. корпорацията заема 34-та позиция в класацията с показател от $2,96 млрд. общ обем на продажбите. Предприятието е основен производител на крилати противокорабни ракети (Яхонт), коригируеми и управляеми авиобомби (КАБ), които сега масово се употребяват от руската военна авиация срещу ИД в Сирия. Делът на продажбите на военна продукция е 95%.

38 място: Обединена двигателостроителна корпорация (ОДК)

ОДК губи две позиции в сравнение с миналата година, но, както и преди, си остава в топ 40 на водещите оръжейни компании в света. Именно тя произвежда двигателите за космическите ракети-носители „Съюз“, а също така и двигатели за военната и гражданската авиация и корабните газотурбинни агрегати. Общите продажби на корпорацията са $4,2 млрд., делът на военната продукция е 61%.

39 място: НПО „Високоточни комплекси“

Още един „новак“ в класацията, с общ обем на продажбите от $2,3 млрд., е НПО „Високоточни комплекси“. Компанията произвежда високоточни оръжейни системи и комплекси за тактическата зона на бойните действия.

Сухопътните и морски средства за ПВО с малък радиус „Панцир-СМ1“, ЗРАК „Палма“, а също така противотанкови комплекси „Корнет-Е“ вече са добре познати на чуждестранните купувачи. „Панцирите“ са на въоръжение в армията на ОАЕ, прикриват руската военна база в Латакия, корабните зенитно-ракетни установки „Палма“ за близък огневи рубеж се монтират на стражевите „Гепарди“ във Виетнам, а „Корнетите“ успешно се използват от перуанската армия. Предприятието не произвежда гражданска продукция, затова делът на продажби на военна продукция е 100% и този показател е най-високият сред руските отбранителни фирми, попаднали в класацията.

45 място: Концерн радиоелектронни технологии (КРЕТ)

Водещ производител на бордово оборудване и авиационна електроника, системи за държавно опознаване, а също така на средства за радиоелектронна борба, холдингът се изкачи с цели 9 места и зае 45-то място в листата. Като се имат предвид секретността и високотехнологичността на разработките на КРЕТ, основен клиент на компанията е руското Министерство на отбраната, а делът на военната продукция е 82%. Но КРЕТ участва активно и в реализацията на граждански проекти, в това число и в чужбина. Уляновското конструкторско бюро по приборостроене (УКБП), част от КРЕТ, достави в Република Еквадор оборудване за автоматизирана система за управление на водноелектрически централи.

61 място: Уралвагонзавод (УВЗ)

19 позиции в класацията си отвоюва производителят на тежката платформа „Армата“, на нейна база в близките години ще се произвеждат серийно танк, бойна машина на пехотата и самоходна артилерийска установка. УВЗ е известен по света с бронираната си техника. Танковете и БМП, произведени от УВЗ, са на въоръжение в редица страни: Венецуела, Индия, Куба, Иран, Виетнам, Македония и т.н. УВЗ притежава най-малкия дял продажби на военна техника от всички руски компании – само 44%. Компанията е специализирана основно в производството и реализацията на техника с гражданско предназначение: железопътни вагони, мобилни сондажни установки.

91 място: Концерн радиотехнически и информационни системи (РТИ)

Концернът РТИ попада за първи път сред стоте водещи световни компании, през 2013 г. той бе на 101-во място. РТИ произвежда задхоризонтни РЛС и РЛС за свръхмощна и далечна локация, например РЛС тип „Воронеж“, които покриват периметъра на Русия и следят всички ракетоопасни направления. Освен РЛС (които представляват 45% от общите продажби на компанията и се доставят само за Министерството на отбраната), концернът РТИ произвежда и гражданска продукция, например помпено и вентилационно оборудване.

В класацията намират място и дъщерни холдингови компании: „Сухой“, „Иркут“ и „Миг“ (част от ОАК), „Севмаш“, „Адмиралтейские верфи“ и съдоремонтен център „Звьоздочка“ (част от ОСК), концернът „Созвездие“ (част от ОПК), „Уфимско моторостроително производствено обединение“ (част от ОДК).

 

Източник: Руски Дневник.