Клинцевич: Търпението на Русия за действията на САЩ и НАТО в Европа се изчерпва

Агресивната риторика и действията на САЩ и НАТО в Европа водят до там, че търпението се изчерпва не у алианса, а у Русия. Това заяви пред ТАСС първият зам.-председател на комисията на Съвета на федерацията на РФ по отбрана и сигурност Франц Клинцевич, коментирайки думите на ръководителя на Пентагона Аштън Картър за това, че САЩ и НАТО ще продължават да увеличават присъствието си в близост до руските граници.

По-рано в понеделник по време на конференция по въпросите на сигурността във Вашингтон Картър заяви, че в продължение на 25 години „не е имало необходимост сдържането да бъде приоритет на източния фланг на НАТО“, но „сега се налага, предвид действията на Русия, предвид нейните нарушения на териториалната цялост на Украйна, Грузия и Молдова, непрофесионалното й поведение във въздуха, в космоса и в киберпространството, както и с дрънкането на ядрено оръжие“.

Според Клинцевич на тази думи „можеше и да не се обърне внимание, но ръководителят на Пентагона не се ограничи само с тях“. „Прозвуча пряка заплаха и в бъдеще да се продължи увеличаването на присъствието в близост до руските граници. И в отговор на тази заплаха трябва да кажа, перифразирайки думите на началника на Генщаба на ВС на РФ Валерий Герасимов, че търпението ни се изчерпва не само по отношение на ситуацията в Сирия, но и по отношение на тази в Европа“, заяви сенаторът.

Той отбеляза още, че изказването на Картър „е издържано в духа на най-лошите традиции от Студената война“ . Клинцевич предположи, че американският министър е черпил вдъхновение от знаменитата реч от Фултън на Уинстън Чърчил, положила началото на Студената война през март 1946 г.