Клинцевич: Терористичният акт в Анкара е имал за цел да провали междусирийските преговори

Първият зам.-председател на комитета на Съвета на федерацията на Русия по отбраната и сигурността Франц Клинцевич счита, че целта на терористичния акт в столицата на Турция е изостряне на ситуацията в Близкия изток, предаде ТАСС.

„Няма съмнения, че организаторите на това престъпление са имали за цел още повече да изострят ситуацията в Близкия изток. Със своето острие то е насочено именно към срив на междусирийските преговори“, заяви сенаторът пред журналисти, коментирайки инцидента в Анкара.

Клинцевич изрази надежда, че турските власти „ще приемат решения трезво“.

Сенаторът подчерта, че „Русия не приема терористичните актове като способ за решаване на каквито и да било спорни проблеми“. По думите му, подобни действия „не могат да имат никакво оправдание“.

„Ние рязко осъждаме взрива в центъра на Анкара и поднасяме съболезнованията си на роднините и близките на загиналите“, каза Клинцевич.

Снощи експлозия, определена от турските власти като терористичен акт с кола-бомба, взе най-малко 28 жертви в Анкара. Съобщава се за над 60 ранени. Нападението е станало в близост до парламента и до Генералния щаб на турската армия. Оттам потвърдиха, че мишена са били автобуси с военен персонал, които били спрели на светофар. В района има и военни общежития.

Заради терористичния акт турският президент Реджеп Тайип Ердоган отложи посещението си в Азербайджан, а премиерът Ахмет Давутоглу отмени днешната си визита в Брюксел, където трябваше да преговаря с европейски лидери за мигрантската криза.