Клинцевич призова американския президент публично да се покае за нахлуването в Ирак през 2003 г.

Първият зам.-председател на комисията по отбрана и сигурност в горната камара на руския парламент Франц Клинцевич призова американския президент публично да изрази съжаление и да поднесе извинения на иракския народ за нахлуването в тази страна през пролетта на 2003 г., което според него е станало причина за разпространяването на тероризма в региона. Това сенаторът заяви пред журналисти в неделя във връзка с извършения през нощта срещу събота двоен терористичен акт в района на Ел Карада в центъра на Багдад, при който загинаха над 130 души, предаде ТАСС.

„Последните чудовищни атентати в Ирак, както и всички предишни, са ехото от нахлуването в тази страна на въоръжените сили на САЩ и съюзниците им през пролетта на 2003 г.“, убеден е руският депутат.

„Сега в САЩ на определено ниво наричат нахлуването в Ирак грешка. Не мога да се съглася. Това не е грешка, това е престъпление“, добави той, като подчерта, че „и днес, 13 години по-късно, дори не се проследяват пътища за разрешаване на проблема“ и „всеки месец от ръцете на терористите загиват стотици хора, чийто брой постоянно расте“.

„Предлагам САЩ на ниво президент във всеослушание да заявят, че дълбоко съжаляват за нахлуването си в Ирак, да се извинят на иракския народ и да поемат задължението да не го правят отново в бъдеще“, заяви Клинцевич.

Той счита, че от трагичния опит на войната в Ирак и последиците от нея световната общност „трябва да си извлече редица поуки“. „А именно – да постави твърда бариера за всички действия, свързани с въоръжена намеса във вътрешните работи на една или друга държава“. „Те могат да бъдат допуснати само в изключителни случаи по решение на Съвета за сигурност на ООН“, подчерта депутатът.

Според него, също е „станала явна и необходимостта от преминаване към принципно ново ниво на сътрудничество между въоръжените сили на страните, влизащи в антитерористичните коалиции“.