Кинофестивал в САЩ се отказа от филм за Пушкин с политически мотиви

Организаторите на американския кинофестивал „Трайбека” спъват преговорите с представители на компанията „Газпром” за прожекцията на руския филм „Пушкин – нашето всичко” («Пушкин –  наше всë»). По думите на прессекретаря на председателя на ръководството на „Газпром” Сергей Куприянов, позицията на американската страна, очевидно, е обусловена от политически мотиви.

Куприянов е съобщил на вестник „Известия”, че газовият концерн е планирал да бъде спонсор на „Трайбека” и да представи на фестивала премиерно документален филм за руския поет Пушкин. Очаква се творбата да бъде завършена съвсем скоро, но организаторите „изведнъж превключиха на задна”.

Кинофестивалът „Трайбека”, учреден през 2002 г. от актьора Робърт де Ниро, както и от продуцентите Джейн Розентал и Крейг Хеткофф, се провежда ежегодно в Ню Йорк. Организаторите се изказват за преосмисляне на влиянието на киното върху обществото и популяризиране на независими филми. През 2014 г. фестивалът трябва да се състои от 16 до 27 април, предава ИТАР-ТАСС.