Киев увеличава военната си сила в зоната на конфликта

В навечерието на поредните преговори за мир, Киев увеличава военните си сили в зоната на конфликта…

Докато Киев и Донецк се договарят за следващия рунд на преговори за прекратяване на огъня, киевските сили увеличават военната си сила в Новорусия, съобщава «Украинская правда».

В министерството на отбраната на Украйна се разнасят противоречиви заявления относно перспективите за оттегляне на войските от зоната на конфликта в югоизточната част на страната. Генерал-майор Александър Розмазнин заяви, че изтеглянето на тежкото въоръжение с калибър над 100 мм от разделителната линията между войските на Украйна и Новорусия, предвид  минските договорености, ще започне още на 26 декември. Но, това заявление е опровергано от представителя на украинския Генщаб Владислав Селезньов.

«Веднага щом бъде изпълнена първата точка от минските споразумения, обстрелите от нашите позиции ще бъдат прекратени в рамките на денонощие, ние ще имаме готовност да изтеглим артилерията. Затова най-малко не трябва да се обстрелват нашите позиции и населените места в продължение на едно денонощие», поясни Селезньов в интервю за портал «Украинская Правда».

Тоест, перспективите за изтегляне на тежка военна техника са повече от неясни. Същевременно, действията на официалния Киев свидетелстват за подготовката към възобновяване на военни действия. Министерството на отбраната на Украйна обяви за начало на нова  мобилизация от 1 януари – в режим «нон-стоп», тоест непрекъсната такава до август 2015 г. При това Киев няма намерение да започне демобилизация на по-рано призованите към военна служба резервисти и наборници. По този начин, числеността на украинските войски, включително с подчинените към МВР структури като Националната гвардия и доброволческите батальони, може да  достигне до 400 хиляди души.

По всяка вероятност Киев вече получава военно оборудване от отвъд границата, в това число и от САЩ.
За прехвърлянето на военни съоръжения в зоната на военни действия свидетелства и затварянето за граждански полети на три летища, разположени в близост до фронтовата линия. Почти веднага след затварянето на летищата в арсенала на украинските войски се появи американска военна техника. Украинската гранична служба заяви, че вече са предадени 25 американски бронемашини. Очевидно е, че това е само част от онази техника, която в бързината и тайно са разтоварвали в летищата на Днепропетровск, Харков и Запорожие.

Според експертите, Киев, изпълнявайки нарежданията на задокеанските си господари, събира сили за да атакува Новорусия, а преговорите използва като параван за агресивните си намерения.