Киев разказа за опит за фалшифициране на интервю на Порошенко за New York Times

Прессекретарят на украинския президент Святослав Цеголко обяви, че заедно с журналисти от американското издание  New York Times е било предотвратено публикуването на фалшиво интервю с Петро Порошенко, предаде ТАСС.

„На фалшив формуляр са били предоставени телефони и адреси на електронни пощи на агентите, проведени са преговори и дори по телефона са дали „отговор“ на въпрос. Прави чест на вестника това, че журналистите са проверили достоверността на записа и фалшивото интервю не се е озовало на страниците на изданието“, написа Цеголко на страницата си във Facebook.

По традиция обвиненията за инцидента бяха отправени към „руските спецслужби“, но този път не бе уточнено конкретното ведомство.

В своя статия, публикувана на 31 март, вестник New York Times нарече Украйна „корумпирано блато“ и обвини Порошенко в това, че за него корупцията в страната се е превърнала в разменна монети в опитите да си освободи място за действие за получаването на поредния транш от МВФ. Публикацията предизвика широк отзвук в Украйна.

В отговор на статията Порошенко заяви, че се води хибридна война, но не лично срещу него или правителството, а срещу страната като цяло. „Знам за тази статия. И бих искал ясно да коментирам: Днес срещу Украйна се води хибридна война, включително чрез механизми за разпространяване на информация, дискредитираща украинската държава“, каза той. Това изказване на свой ред предизвика негативна реакция вътре в партията „Блок на Петро Порошенко“ (БПП).

„Свободното падане продължава. Президентът на Украйна нарече „хибридна война“ статия с критика на най-влиятелното издание в света New York Times. Подобна реакция на критика е поредното доказателство за липсата на политическа воля за борба с корупцията. И всичко това е много тъжно“, отбеляза Сергей Лещенко от партията БПП.

По-късно Порошенко заяви, че оценката му за публикацията в New York Times за корупцията в Украйна е била интерпретирана неправилно.