Киев призна, че Украйна не е готова да влезе в НАТО

Украйна призна, че не е готова да влезе в НАТО заради несъответствията на отбранителния си сектор със стандартите на алианса. Това заяви ръководителят на мисията на Украйна в НАТО Егор Божок в ефира на радио „Свобода“, предаде РИА Новости.

„Сега Украйна не е готова за членство в НАТО. Затова ние с алианса заедно сме концентрирани върху това да приведем отбранителния сектор за сигурността на Украйна в съответствие със стандартите, които се използват в НАТО…“, заяви Божок.

Според него, изпълнението на натовските стандарти в бъдеще ще позволи на Украйна да води конкретни разговори за присъединяване към алианса.

Миналата седмица председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер изключи влизането на Украйна в ЕС и НАТО в близките 20-25 г. По-рано бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че за встъпване на Украйна в алианса тя трябва да постигне редица критерии, за чиято реализация е необходимо време.

През декември 2014 г. украинските власти се отказаха от извънблоковия статут на държавата, а сегашната военна доктрина е насочена към подкрепа на курса на НАТО, припомня РИА Новости. Планира се до 2020 г. украинските въоръжени сили да бъдат изцяло съвместими със силите на членовете на алианса.