Киев обвини опълченците за смъртта на руските журналисти

Генералната прокуратура на Украйна образува дело срещу силите на самоотбраната в Донбас. Украинските власти обвиняват луганските опълченци за убийството на руските журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин, предаде телевизионния канал „Россия 24”.

Украинското ведомство твърди, че именно силите на самоотбраната на Луганска народна република са използвали огнестрелно оръжие и миномети, обстрелвайки подразделението на украински военни.

Но, техните данните противоречат на информацията на оцелелия оператор от екипа на „Вести” Виктор Денисов. По думите му, атаката е започнала в момента, в който опълченците извеждали от зоната на сраженията група беженци, а екипът от журналисти се спрял при тях да разговаря.

Същевременно, САЩ са готови да съдействат в изясняването на обстоятелствата на 17 юни край Луганск. Това съобщи прессекретарят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки. При това, Вашингтон не смята за необходимо да се провежда мащабно разследване на случая с убитите журналисти, в който де факто се използва военна сила срещу мирни граждани.

Напомняме, на 17 юни журналистът Игор Корнелюк (родом от Запорожие) бил тежко ранен, а по-късно починал на операционната маса в болницата. Неговият колега видеоинженерът Антон Волошин не бил открит веднага. Тогава той е обявен за безследно изчезнал, но по-късно било открито тялото му и опознато от оператора Денисов, който оцелял по случайност защото се намирал встрани от групата и снимал общата обстановка. Напомняме, снимачният екип на ТВ «Россия 24» се спрял на пътя край Луганск за да разговаря с бежанците, а буквално след минути бил открит минометен обстрел, като единият от снарядите паднал до групата хора. Тук е важно да се подчертае, че всички журналисти са носели специални екипи с маркировката на медии “TV”.