Киев лъже украинците и целия свят

Украинското общество е подложено на безпрецедентен натиск от страна на киевската пропаганда, която се опитва посредством всякакви лъжи да скрие от съгражданите си факта, че в югоизточната част на страната се води истинска гражданска война.

Трудно е да разберем, защо високообразованият и културен украински народ вярва на тези политически митове, които чува от медиите, отбеляза професорът от Московския държавен университет Андрей Манойло.

„Информационното пространство на Украйна сега е напълно затворено за външни източници на информация. Там работят само украинските телевизии, по-голямата част от които са под контрола на украинските олигарси. Те отразяват ситуацията в югоизточната част на страната по определен начин. Руските канали са спрени. Чуждите канали, лоялни към Русия, се цензурират. Украйнското общество днес живее в условия на пълна информационна блокада. Освен украинските телевизии, украинците могат да гледат американски и западноевропейски канали. Но само тези, които отразяват официалната позиция на САЩ. Когато няма пълна информация за това, което се случва в страната, с нейната икономика, на жителите не им остава нищо, освен да се опират на оценките, дадени от медиите.

Процесът на получаване на обективни оценки от медиите е крайно сложен. Трябва да се гледат много телевизия, да се съпоставят гледните точки, да се гледат репортажи от мястото на събитието. Това е много трудна и уморителна работа. Много по-просто е да получиш по една от телевизиите вече готова аналитична оценка на случващите се събития“, поясни Манойло.

Ако се вярва на украинската преса, картината е следната: Първо, в Югоизточна Украйна няма гражданска война, а антитерористична операция. При това срещу украинската армия се бият не опълченци, не въстаналия народ на Донбас, а международни терористи, сред които голям брой наемници от Русия и други страни, подчерта Андрей Манойло.

„Ако често се повтаря което и да е, даже най-ненавистно изказване, то ще започне да се възприема като истина. Украинските пропагандисти действат по следния начин: те не казват, че воюват със собствения си народ. Те казват, че воюват с Русия: с руските военни, наемници, спецслужби. И всеки път, когато украинските сили удържат някаква позиционна победа над опълченците, се казва, че е разбита колона от руска техника“.

Цялата идеология на „Площада на независимостта“ е основана на мобилизирането в неговите редици на съмишленици и последователи на базата на русофобията, на омразата към Русия. Киев активно култивира тази омраза. Защото веднага щом това чувство намалее, ще започнат проблемите с набирането на доброволци за наказателните батальони. И новата власт просто няма да има на кого да се опира.

 

Източник: Гласът на Русия