Киев иска от Москва $100 млрд за газ и за Крим

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов обяви, че Киев ще се обърне към арбитражния съд с иск към Москва в размер на $100 млрд, съобщават от „Комсомолская правда”. Доколко са сериозни претенциите от страна на Киев, ще ни помогне да разберем експерт от руския Център за стратегически комуникации.

Дмитрий Абзалов, президент на Центъра за стратегически комуникации: Украйна протака, за да не се срине

–     Дмитрий Габитович, има ли шансове Украйна да осъди Русия?

–     С невъоръжено око е видно, че основната задача на Турчинов тук е да спечели време до президентските избори на 25 май. Киев се надява, че за времето на изслушването на иска, Русия няма да може да прекъсне доставките на газ, които и досега не са платени. Но това едва ли ще се случи.

При това се съмнявам, че арбитражният съд ще се занимава с отстъпките за газ, които Русия даваше на Украйна за пребиваването на Черноморския флот в Крим. Това вече не е политически, а икономически въпрос и не може просто да се разглежда в арбитражния съд.

–    Тоест искът ще се спука като сапунен мехур? А що се отнася до Крим, загубата на който, сякаш нанесе по-голям удар на Украйна?

–     Крим в състава на Украйна бе субсидиран. Но там дефицитът бе малък и Киев от там взимаше повече, отколкото влагаше. В този смисъл, Крим също има какво да предяви към Киев…

Да, и по принцип, такава практика в света няма – да се оцени отделянето на даден район от една държава и присъединяването към друга. С подобен успех Великобритания може да представи сметките на САЩ. Щатите нали също навремето се отделиха от Великобритания…

При това, целият бюджет на Крим се оценяваше на 20-25 млрд рубли… Тоест това е доста по-малко от сумата, за която Киев настоява.

Така че всичко това е само един опит за шантаж, за да продължи Киев да източва газ от Русия, нали това е въпрос за оцеляването на украинската икономика.

В противен случай срещу Киев ще бъде нанесен такъв удар, в сравнение с който $100 млрд ще се сторят като приказка. Нали тогава в Украйна ще се срине и металургията, и всичко останало…

–    Искате да кажете, че нито в първия, нито във втория случай Украйна ще постигне нещо в съда?

–     Дори и арбитражният съд да се опита да обсъди този иск, всичко това ще продължи поне година, ако не и повече. На всички е ясно, че това не е опит за взимане на пари от Русия. Очевидно е, че тя няма да ги даде. Това е опит за информационен натиск. И перспективите на подобен опит са малки…