Киев иска да остави Крим без ток, вода и информация

Защо Йоан ІІІ в началото се е отнасял лоялно към ереста на "жидовстващите"?

Украйна съкращава доставките на полуострова на ток и вода и, според някои данни, се кани да „заглушава” руските телевизионни канали. Но това само помага на Крим по-бързо да получи пълна независимост от Киев.

В югоизточната част на полуострова, около град Старий Крим, е направен първият отвор, който ще снабдява местните жители с питейна вода. А преразпределянето на оттока на кримските реки ще подсигурява с вода другите населени места в Източен Крим.
Крим е принуден да прави това заради решението на украинските власти да организират на полуострова водна блокада. По-рано Киев три пъти съкрати доставките на вода по Северно-кримския канал. А полуостровът получава по-голямата част от питейната вода – около 80% – тъкмо чрез този канал. Основно тези доставки се използват за селското стопанство и сега то страда най-много.
Киев нямаше никакви основания да прекъсне водата: властите на полуострова се съгласиха на цена, определена от самопровъзгласилото се правителство, и предадоха необходимите документи в Киев. Но украинските власти се отказаха да ги разглеждат.
Киев опитва и други начини на натиск. Още през март на полуострова започнаха проблеми с електроподаването. Тогава без ток остана една трета от цялата Република. Ситуацията с енергоснабдяването беше възстановена с помощта на мобилни генераторни установки. Тогава Киев обясни намаляването на доставките с ремонтни работи. Сега проблемите в електроснабдяването се обясняват с дългове на Крим. Същевременно новите власти създават такива условия, при които изчисляването практически е невъзможно: Киев приема плащане само в гривни, докато на полуострова, където продължава преходният период, има недостиг на украинска валута.
Независимо от това Крим е готов да плати за вода и ток много по-скъпо, отколкото е плащал досега – цената, която определи Киев. Но самопровъзгласилите се власти, изглежда, предпочитат да останат без пари, само и само да затруднят Крим.
Политическите причини лесно се виждат и в друго решение на Киев: да създаде в Крим информационна блокада, както това вече направиха в Украйна. Източници в украинските държавни органи съобщиха, че Киев планира да „заглушава” руската телевизия на територията на полуострова.
Но въпреки мерките, които предприема Киев, за да затрудни в максимална степен живота на Крим, властите на полуострова са готови да намерят изход. Руските телевизионни канали могат да бъдат върнати на жителите на Крим чрез кабелни линии и спътникови антени. За компенсирането на енергодефицита на полуострова са докарали дизелни електрогенератори, активно се развива слънчевата и ветроенергетиката. А водната независимост още през следващия сезон полуостровът ще може да получи благодарение на планинските водохранилища и артезианските отвори.