Киев започна наказателно производство срещу СК на Русия

Киев започна наказателно производство срещу СК на Русия

Публикувано от:

Русия обяви, че започва разследване за геноцид на рускоезичното население в Източна Украйна, където сраженията причиниха смъртта на най-малко 2500 души, предаде Франс прес.

“Следственият комитет започва наказателна процедура за геноцид на рускоезичното население, живеещо на териториите на Донецка и Луганска народна републики – двата основни бастиона на бунта срещу Киев”, заяви говорителят на институцията Владимир Маркин.

“Неидентифицирани лица от политическото и военното командване на Украйна, украинските въоръжени сили и Националната гвардия, както и от ултранационалистическото украинско формирование Десен сектор са дали заповеди, целящи пълното унищожение на рускоговорящи граждани в Източна Украйна”, допълва Маркин.

Според него използването на тежки оръжия и на авиация по време на конфликта, противопоставил от пет месеца украинските власти на проруските сепаратисти, е причинил смъртта на най-малко 2500 души и унищожаването на над 500 сгради на цивилни в областите Донецк и Луганск.

Следственият комитет е основният руски орган, натоварен с криминални разследвания в Русия. Той няма юрисдикция извън страната.

В отговор на тези обвинения Украинската главна прокуратура започна наказателно производство срещу лица от Следствения комитет. Киев ги обвинява в незаконна намеса в работата на украинските правоохранителни органи и в подпомагане на терористични организации.

Според ООН конфликтът в Източна Украйна е отнел за пет месеца живота на 3200 души и е предизвикал преместването на 600 000 цивилни. Поредният доклад на ООН за правата на човека в Украйна ще бъде представен на 3 октомври, а не днес, както беше планирано, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на източник на Върховния комисариат на ООН по правата на човека.

Въпреки сключеното примирие, сраженияра в Източна Украйна не стихват. Само днес са загинали 9 човека, предимно войници от украинската армия, предават световните агенции.