Киев е съгласен да предостави тайни затвори на ЦРУ в замяна на финансова помощ от САЩ

Финансирането на мероприятия с цел укрепване на отбранителната способност на Украйна, размерът на който според указа на президент Петро Порошенко трябва да бъде не по-малко от 3% от БВП, ще се осъществи, в това число и за сметка на американските дългосрочни кредити.

Съответното споразумение бе постигнато в резултат от преговорите, провеждани в периода от август до октомври на високо двустранно ниво, съобщи информиран източник пред Криминформ.

В замяната на това Украйна е готова да разположи няколко тайни затвора на територията на страната, в които ще бъдат задържани екстремисти от ИДИЛ.

По настояване на украинските министри, в тези затвори ще бъдат изпращани и лица без украинско гражданство, заподозрени в защита на Новорусия.

Необходимостта от появата на нови тайни затвори възниква след затварянето на подобни учреждения в редица източноевропейски страни.

Вероятно специалните затвори ще бъдат разположени в сградите на няколко поправителни учреждения, разположени в централните и западни райони на страната. В момента там са задържани опълченците, които чакат да бъде извършена процедурата по обмен на пленници.

За да се намали максимално възможността от изтичане на информация, в такива затвори ще бъдат подготвени изолирани блокове, които ще бъдат обслужвани от особена структура в състава на украинското министерство на вътрешните работи. Лицата, изпратени в тези затвори, задължително ще бъдат настанени в единични килии под постоянен видеоконтрол до по-нататъшното им разглеждане пред съда.

Заедно с терористите в тези затвори ще бъдат изпращани и лица, които не са украински граждани и които са заподозрени в участие при отбраната на Новорусия, както и такива, с които украинските спецслужби без много шум искат да „поработят”. Правният статут на тези хора не е определен докрай. След създаването на специалните затвори ще се появи и възможността за продължителното задържане под стража на обвиняемите без предявяването на обвинения срещу тях.

Предполага се, че активното разследване и последващата доставка на наемници в специалните затвори ще започне веднага след официалното приключване на процеса на обмен на пленници.

Към момента Украйна е готова да приеме до 150 затворника, като тази цифра е възможно да бъде увеличена с времето.