Киевският съд постанови Сергей Шойгу да бъде принудително доведен за арест

Киевският съд постанови Сергей Шойгу да бъде принудително доведен за арест

Публикувано от:

Печорският съд в Киев постанови принудително да бъде доведен в столицата на Украйна за арест руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Това съобщи РБК-Украйна, цитирайки изявление на говорителя на Главната прокуратура на Украйна Юрий Бойченко, предаде lenta.ru.

Аналогични мерки са взети и по отношение на лидера на ЛДПР Владимир Жириновски, лидера на КПРФ Генадий Зюганов, както и срещу Сергей Миронов от „Справедлива Русия” и предприемача Константин Малофеев.

„Печорският съд в Киев прие решение тези лица да бъдат принудително доведени за арест”, съобщи Бойченко. Според него, обръщението на Главната прокуратура ще бъде отправено от Министерството на външните работи на Украйна към руското външнополитическо ведомство.

Освен това, УНИАН пише, че съдът е постановил да бъде иззет военният автомобил „Тигър”,, който Жириновски подари на опълченците в Луганска народна република.

По отношение на Жириновскки, Зюганов, Миронов, Малофеев и Шойгу в Украйна са образувани наказателни дела по обвинение в подпомагане и финансиране на дейността на опълченците в Донбас.

На 2 август руският посланик в Украйна Михаил Зурабов бе уведомен за призоваването  на разпит на лицата, по отношение на които са образувани наказателни дела. При това Владимир Жириновски изрази готовност да отиде в Киев, ако получи официална призовка.