„Кибер Беркут“: Украински военни масово дезертират

Стотици украински военни и офицери дезертират, тъй като не желаят да воюват срещу своите граждани в югоизточната част на страната. Това се съобщава в електронните писма на украински полковник, публикувани в Интернет от групата хакери „Кибер Беркут“. Разкритата кореспонденция свидетелства също и за сериозните загуби от страна на украинската армия в хода на силовата операция.

„Сега можете да видите истинските данни за стотиците ежедневно дезертиращи войници. Тези сведения са най-строго охраняваната тайна от киевската хунта… Моралният дух на „защитниците“ на Украйна е толкова нисък, че цели взводове и роти хвърлят оръжието си и бягат надалеч от своите части“, пишат „Кибер Беркут“.

2

Хакерите съобщават, че публикуваните документи са получени от кореспонденция на полковник В.М. Пушенко. В един от документите командирът от украинската военна част В0849 съобщава, че на 16 юли 149 военни и офицери от 3-ти механизиран, от танковия батальон и от ротата на снайперистите доброволно са напуснали бойните си позиции в района на Амвросиевка (Донецка област).

В друг документ става въпрос за случай на 23 юли в един от украинските блокпостове, където 32 военни са избягали, преоблечени в цивилно облекло. Освен това, хакерите получиха доказателства за това, че много често военна техника преминава в ръцете на опълченците.

Припомняме, че „Кибер Беркут“ е група хакери, която се появи след като в Украйна бе разпуснато спецподразделението на милицията  „Беркут“. Съставът на членовете на организацията остава неизвестен, тъй като „Кибер Беркут“ запазват анонимността си. Целта на групата е „да помогне на Украйна да запази независимост от военната агресия на Запада, готов да защити правителството на неофашистите“.