Кери: Разговорите ни с Русия са към своя край!

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че разговорите между САЩ и Русия относно военно сътрудничество в борбата срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия наближават своя край, като през тази седмица предстои среща между техническите екипи за обсъждане на детайлите, пише Ahram.

„Ние наистина сме въвлечени в продължаващи разговори и аз се надявам, че стигаме до края на тези дискусии по един или друг начин“, заяви Кери на пресконференция при посещението му в Кения.

„В следващите дни и в зависимост от това как минат тези обсъждания, много е вероятно аз и външния министър Лавров да се срещнем“, заяви той.

Кери заяви, че сирийския конфликт е продължил твърде дълго и е императивно силите подкрепящи режима – Русия и Иран – и тези подкрепящи опозицията – САЩ и техните близкоизточни партньори – да се обединят за прекратяване на боевете, уточнява Фокус.

Междувременно Кери призова и за разполагането на „сили за защита“ в размер на 4 хил. души, за подсилване на мироопазваща мисия на ООН в Южен Судан, пише Iran Daily.

„Няма абсолютно никакво съмнение, че трябва да продължим напред с разполагането на регионална сила за защита, оторизирана от Съвета за сигурност към ООН“, заяви Кери след среща с петима регионални министри в кенийската столица Найроби.

Кери заяви, че новите сили ще целят само подсилване на сигурността в столицата Джуба и ще позволят прилагането на мирната сделка, сключена преди година.

„Това не са интервенционни сили, това са сили за защита, с ясен мандат да защитават хората, да осигуряват достъп, свобода на движение и да бъде свободна от засада или атака от какъвто и да е вид“, заяви американският държавен секретар.