Кери поздрави руснаците по случай Деня на Русия

Държавният секретар на САЩ Джон Кери поздрави руснаците по случай националния им празник, който се отбелязва утре, съобщават от Държавният департамент, предаде РИА Новости.

За отбелязване е, че втора поредна година поздравлението на Кери има културна насоченост. Ако миналата година той спомена класиците на руската словесност (Пушкин, Лермонтов, Ахматова), този път той отбелязва, че „сега е правилният момент да си спомним за дълбоките връзки между руската и американската култури – от Джордж Баланчин до Йосиф Бродски, от Мстислав Ростропович до Александра Толстой (дъщеря на Лев Толстой – ред.), от Михаил Баришников до (художника Марк) Ротко“.

„Отбелязвайки 70-годишнината от края на Втората световна война, ние също тачим огромната обща саможертва на онези, които се бориха срещу нацизма, включително милионите руснаци, които са се сражавали и са загинали“, отбелязва още Джон Кери.

Държавният секретар изпрати поздравлението си от болницата в Бостън, където се възстановява от счупване на бедрена кост на десния крак.