Кери възнамерява да убеди София да сложи край на зависимостта си от руския газ

Американският държавен секретар Джон Кери пристигна в България, с цел да убеди ръководството на страната да сложи край на зависимостта си от руските енергорусурси, съобщи агенция „Асошиейтед Прес“, цитирана от РИА Новости.

Очаква се по време на визитата си в българската столица Кери да обсъди възможностите за диверсификация на доставките на енергоресурси за България, съобщава още агенцията, позовавайки се на данни, предоставени от официални представители на САЩ.

Държавният секретар на САЩ ще обсъди в частност възможното строителство на газопровода от Гърция и придвижването на проекта на американската компания Westinghouse Electric Co. За строителството на АЕЦ в страната.

Търгът за строителството в България на АЕЦ „Белене“ през 2005 г. бе спечелен от руската компания „Атомстройекспорт“. Споразумението за строителството на АЕЦ бе подписано на 29 ноември 2006 г., но в края на март 2012 г. българското правителство обяви прекратяването на проекта АЕЦ „Белене“.

Пламен Орешарски, заемащ по-късно поста премиер-министър, нееднократно заяви за възможността от „замразяване“ на проекта след оценка на икономическата му ефективност, но проектът така и не бе реализиран.

Руските политици отбелязаха тогава, че България не се е показала като надежден партньор в енергопроектите.

През декември 2014 г. руският президент Владимир Путин заяви, че Русия не може да продължи реализацията на проекта „Южен поток“, в това число заради неопределеността на България и неконструктивната позиция на Евросъюза. В същото време за удовлетворяването на потребностите та Турция Русия ще построи нова газопроводна система. Предполага се, че Русия ще доставя енергоресурси в Турция, която след това ще продава руския газ на заинтересованите страни.