Кацането на руски космонавт на Луната е насрочено за 2031 г

Кацането на руски космонавт на Луната е насрочено за 2031 г., а полетите към нея ще започнат още през 2025 г., предаде ТАСС. Програмата очерта генералният директор на ракетно-космическата корпорация (РКК) ”Енергия” Владимир Солнцев на конференция в Москва.
За 2026 г. е предвиден безпилотен полет около Луната. През 2027 г. ще бъде изстрелян орбитален и спускаем апарат, като кацането на Луната ще е в автоматичен режим.

Непилотираният полет на новия орбитален окололунен кораб е насрочен за 2029 г. През 30-те години ще започнат кацанията на Луната.

Русия разчита да създаде модула за кацане на Луната съвместно със САЩ и Европа.

За полетите до Луната Русия създава пилотиран кораб „Федерация“. Разработва се и проект за полети до Луната с междинна база Международната космическа станция (МКС).

РКК „Енергия“ предлага МКС да бъде допълнена през 2021 г. с трансформируем надуваем модул. Корпорацията вече има патент за него и в началото на тази година изпита макета му за удари на метеорити с размер до 10 см.

Модулът беше включен в руската космическа програма за периода 2016 – 2025 г., но заради бюджетни съкращения отпадна от нея.