Като игра на "котка и мишка": Все пак Рогозин кацна в Москва

Като игра на "котка и мишка": Все пак Рогозин кацна в Москва

Публикувано от:

Руският вицепремиер Рогозин кацна в Москва, а украинците върнали самолет, в който не бил той, а делегацията му

На депутатите от Руската дума, съпровождащи вицепремиера Дмитрий Рогозин при посещението му в Тираспол, е било отказано прелитане през въздушното пространство на Украйна при обратния полет към Москва, предаде ИТАР-ТАСС.
Това е съобщил Леонид Слуцки – един от членовете на руската делегация, съпровождала Рогозин на парада за Деня на победата в проруския сепаратистки Приднестровски анклав.
“Ние излетяхме със самолета, с който пристигнахме (преди два дни) заедно с Рогозин, но на украинската граница ни върнаха обратно и принудително кацнахме в Кишинев без всякакви обяснения”, каза Слуцки.
Той добави, че самият Рогозин е излетял по-рано за Москва с редовен полет.
Освен Слуцки на борда на специалния самолет “Як-42” са били още министърът на културата на Русия Владимир Медински, депутатите Сергей Жигарьов и Алексей Журавльов, съветникът на председателя на Държавната дума Михаил Кротов и посланикът за особени поръчения при руското външно министерство Сергей Губарев.
“Украйна не ни даде обяснение. Според нашите предположения техният аргумент е, че на борда е имало знакови политици.
Официална аргументация няма”, заключи Слуцки.
След като кацна в Москва, самият Рогозин веднага написа в микроблога си в “Туитър”:
“Ние си имаме наши канали. Ето, аз вече съм в Москва, а хунтата (в Киев) провеси нос”.
Той прилага към записката си в интернет и своя снимка на московското летище Домодедово, където кацнал с редовен полет.
От посолството на Русия в Кишинев съобщили на ИТАР-ТАСС, че Рогозин е излетял за Москва с редовен полет, а украинците върнали от своето въздушно пространство самолета, в който била останалата част от делегацията, но без него, което украинците очевидно не знаели.
Рогозин имаше същите транспортни проблеми и преди два дни, когато пътуваше за непризнатата Приднестровска република. Самолетът му, насочил се за кацане в Кишинев, не бе пропуснат през небето на Украйна и той бе принуден да лети през България и Румъния, отбелязва ИТАР-ТАСС.
“Добре, че Украйна не е (голяма колкото) Русия, защото трябваше да я заобикаляме 20 часа”, а сега това отнело само 4,5 ч, написа той в “Туитър” тогава.
Вече след кацането вицепремиерът съобщи, че въздушните диспечери на България и Румъния питали пилота дали на борда има “забранен пътник”.
“Смятаха да вдигат срещу нас въздушни прехващачи”, добави Рогозин.
Във “Фейсбук” вицепремиерът излага обясненията на румънската страна, в които се казва, че неговото прелитане през румънското въздушно пространство било забранено заради санкциите на ЕС.
Украинската страна пък обяснила забраната за прелитане над нейна територия на самолета на авиокомпания “Русджет”, с който пътувал Рогозин, с “грубото нарушаване на правилата за използване на въздушното пространство на Украйна чрез кацането на затвореното летище на Симферопол”.
Днес Рогозин, който е и специален представител на руския президент за Приднестровието, пише в “Туитър”, че и занапред ще лети до Тираспол, като добавя, че “следващия път ще се кача на Ту-160” – свръхзвуковия стратегически бомбардировач-ракетоносец с изменяема геометрия на крилата.