«Касапницата на Майдана» ще се премълчава в Украйна

«Касапницата на Майдана» ще се премълчава в Украйна

Публикувано от:

Филм-разследване «Касапницата на Майдана» за трагичните събития през изминалата зима в столицата на Украйна на американски документалисти, получи награда на зрителските симпатии в XVIII международен кинофестивал в Сиена, Италия, предаде «Русская весна».

Известният журналист и политически емигрант Анатолий Шарий стигна до извода, че филмът «Maidan massacre» («Касапницата на Майдана») няма да се излъчи в Украйна.

„Филмът на американските документалисти «Maidan massacre» получи награда на зрителските симпатии «Червения кон» на кинофестивала в Италия. Във филма звучат мнения на няколко специалиста (професионален снайперист, служител на ФБР и още няколко интересни персони) относно това, откъде се е водела снайперската стрелба по хората на ул. Институтска през февруари в Киев и кой всъщност е могъл да убие „Небесната сотня”? Изводите са доста неутешителни, така да се каже. Не забелязвам никакъв ажиотаж в медиите. Пълна тишина. Вероятно има защо… Защото това е един вид Fahrenheit 9/11 за Украйна», написа на страницата си във Фейсбук Анатолий Шарий.

Изводите са прости: неизвестни са стреляли както по „майдановци”, така и по бойци на „Беркут”.

За представянето на «Касапницата на Майдана»:

Американският режисьор Джон Бек Хофман заедно с група независими експерти, отразиха февруарските събития в Киев без никаква цензура, съответно зрителите почувстваха и оцениха честността на създателите на филма. На премиерата на филма в залата експресивната италианска публика буквално експлодира от аплодисменти, а в края на прожекцията зрителите взривиха залата с овации. Най-добро доказателство за качеството на документалната кинотворба, бе силния интерес на зрителите, които след премиерата останаха в залата и продължиха дискусията по темата, а на сцената със слово се качиха професор от Сиенския университет и други видни личности, които разказаха историята на Източна Европа и Украйна, за да помогнат на публиката по-добре да разбере историческия фон на събитията, както и да отговорят на множество въпроси.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=ihqS0QmCf8k[/embedyt]