Картина, рисувана от Леонов в Космоса, ще бъде показана на изложба в Лондон

Първата картина, нарисувана в Космоса от руския космонавт Алексей Леонов, ще напусне за пръв път Русия, за да стане част от изложбата „Космонавти: Раждането на космическата епоха“ на Научния музей в Лондон, пише „Гардиън“.

Алексей Леонов е първият човек, излязъл през 1965 г. в открития Космос за 12 минути. За своята „разходка“ той става носител на званието „Герой на Съветския съюз“. На същата мисия той рисува и картината, която изобразява изгрева, видян от Космоса, цитира dnevnik.bg.

Представете си, че сте облечени с най-топлите си дрехи, а върху тях имате ски екипировка и мотористка каска. Вързани сте и за стол в един малък кръгъл космически кораб, който обикаля земята с огромна скорост, описва условията във „Восход 2“ кураторът на изложбата Наталия Сидлина. Освен това той е бил проектиран за един човек, а вътре е имало двама – Алексей Леонов и Павел Беляев. Трудността на рисуването в Космоса идва и от използването на хартия и моливи при нулева гравитация.

Всъщност моливите били пригодени за безтегловността, макар и по особено високотехнологичен начин. Пакетът бил в каучукова гривна, а всеки молив бил прикрепен с нишка към костюма на Леонов.

През годините космонавтът художник рисува и портрети на своите колеги, включително и на себе си. Автопортретът „Над Черно море“ от 1973 г., на който се вижда самият Леонов в своята „разходка“, също ще бъде включен в иновативната изложба, както Сидлина я описва.

Всъщност Леонов, който тренира заедно с Юрий Гагарин, е и последният жив космонавт от програмата „Восход“.

Кураторът допълва, че експозицията наистина е уникална, тъй като дава възможност на посетителите да видят неща, които никога не са напускали Русия. За някои от предметите дори се наложило да бъдат разсекретени.

В експозицията ще влязат още рисунките на ракетния пионер Константин Циолковски, които изобразяват живота в Космоса още преди той да бъде изследван. Хората ще могат да видят и капсулата „Восток-6“, с която първата жена в Космоса Валентина Терешкова е излетяла на мисията си през 1963 г.
Директорът на лондонския Научен музей Иън Блейчфорд казва, че организирането на изложбата е отнело години, но пък подобно събитие си струва.

„Космонавти: Раждането на космическата епоха“ ще бъде в Научния музей в Лондон от 18 септември до 16 март 2016 година.