Камиони на „КамАЗ” за Индонезия

Руската корпорация „КамАз” подготвя доставки за Индонезия. С купуването на камиони ще се заеме индонезийската компания PT.Tehnika.

Контрактът е планиран за три години и предполага създаването на съвместно производство за монтаж на големи камиони в страната на 3-те хиляди острови.
Автохолдингът „КамАЗ” след 5 години има намерение почти два пъти да увеличи доставките на камиони за своите партньори. Сега ежегодно от конвейера на завода се изпращат в чужбина повече от 6 хиляди камиони. Благодарение на сътрудничеството с Индонезия този показател ще се увеличи с още 500 камиони годишно.
Дори като се имат предвид големи разстояния, износът на руски машини за Индонезия има отлични перспективи, заяви пресаташето на „КамАЗ” Олег Афанасиев:
– Сега Юго-Източна Азия е един от най-бързоразвиващите се региони в света. В Индонезия нашите камиони от класа „КамАЗ” са търсени. Те са конкурентноспособни по цена и могат да работят в най-тежки условия.
Изборът в полза на Индонезия е направен още и поради факта, че там сега активно се развива сътрудничество с руснаците и в други отрасли. Сред тях са енергетиката, леката и химическата промишленост, а също корабостроенето.
Партньорските споразумения предвиждат, освен всичко друго, и организиране на съвместно производство(СП) за монтаж на руски машини в Индонезия. Автоконцернът има солиден опит в създаването на СП. Конвейери вече работят в Индия, Колумбия, Виетнам, Казахстан и Латвия. Коментира финансовият експерт Дмитрий Баранов:
– „КамАЗ” създаде СП в различни страни и те работят успешно. Предприятието доставя в страните комплектуващи части, които се монтират на място, като се съобразяват с пожеланията на купувачите.
В това, че „КамАЗ” има големи перспективи в Индонезия е убеден и президентът на индонезийската компания PT. Tehnika Панча Тазака. Той смята, че камионите на камския автозавод са едни от най-добрите в света. И потвърждение на това са победите в ралито „Париж-Дакар”.
Според Панча Тазака, началото на монтажа на „КамАЗи” в страната на 3 хилядите острови е планирано за септември тази година след като те преминат пълна сертификация. Обемът на инвестициите в СП за сега не е обявен. Известно е само, че финансирането на организацията по монтажа ще поеме индонезийска компания. „КамАЗ” ще отговаря за доставката на комплектуващи части.