Как сайтът „Петата колона“ си „отгледа“ русофилски ОФ?

Безграничната омраза към инакомислието постигна неочакван ефект

При над 80% русофилски настроен народ като нашия е доста трудно да се намери фокус, който да обединява идейно, организационно или да служи като притегателен център за единомишленици. Пречат различни фактори като партиен вождизъм, политически различия, наслоени с времето догми и какво ли още не. Къртовски труд си е, особено пък в днешното време на господстващ евроатлантизъм, завладял и подчинил всички институции и основни медии у нас.

С нелеката „задача“ обаче засега успешно се справя едно русофобско сайтче с гръмкото име „Петата колона на Русия“. Струва си да му направим и ние тази безплатна реклама в знак на признателност за ефекта, който блестящо постига, като „изписва вежди, вместо да избоде очи“, каквато цел си е поставило.

Като своя „мисия“ анонимните иначе собственици и работещи под прикритие автори в него обявяват: „Изобличаване лъжите на „Петата колона“ на Русия у нас и борба с Кремълската пропаганда, разпространявана от техните тролове“. „Комсомольская Кривда“, „Речник на Рубладжията“, „Конфликти“, „Пропаганда“ са сред основните рубрики и категории, чиито публикации трябвало да „отварят очите“ на непросветените за истината, защото „Русофилите и комунистите не просто мразят истината. Те се чувстват обидени от нея.“ И забележете – правели го съвсем безплатно, не като тях – за пари.

Сред заглавията от последните 1-2 месеца четем: „Дори чайките избягаха от окупирания Крим“ с автор „доц. д-р Александър Йорданов“. „Мъжките гей фантазии с Путин няма да се преследват от закона“, „Кой победи на 9 май в действителност“, „СоциаГлисти – журналистите на Кремъл у нас“… Човек наистина трябва да е с невероятно

развинтена фантазия

за да си представи до какви дълбини може да стигне болестната патология у тези хора. Но най-голямата заслуга на „Петата колона“ безспорно са списъците. В типично Гьобелсов стил там са изредени под формата на линкове доста действащи бг сайтове, страници и групи в социалните мрежи и отделни физически лица, подпечатани с клеймото „тролове на руската Пета колона във фейсбук“. А както сами признават от сайта, списъкът нямал претенции за 100% актуалност и достоверност, обновявал се постоянно… ДУМА, разбира се, отдавна е включена в него, може би по презумпция. Но там са също БЛИЦ, ПИК, „Поглед инфо“, КРОСС, „Афера“, „Гласове“, „Труд“, „Преса“, „Новинар“, „Всеки ден“ – общо около 70. Такава горе-долу е и бройката в списъците на набедените групи, страници и профили на отделни хора.

Не знам дали подобно поведение не попада по някакъв начин под ударите на Наказателния кодекс, но очаквано „отговорните“ институции услужливо си мълчат. Нека припомним, че за съставянето на такъв списък от 45 души – „врагове на народа“, веднъж вече се разшумя преди 2 години в разгара на площадните хепънинги от жълтите павета, разигравани от „Протестна мрежа“. Той бе публикуван в сайта „НОрешарски“, окачествен по-късно от д-р Николай Михайлов като „одиозен документ на скудоумие, който представлява огромна морална провокация срещу тях самите.“

Така впрочем се получава и сега – в безграничната си омраза към инакомислието въпросното сайтче, без дори да подозира, обедини всички, дръзнали по един или друг повод да информират, коментират или разпространяват събития и факти, свързани с Русия и Путин. Струящата от него параноя се превърна в пародия, а най-често срещаните коментари от набедените във фейсбук е „чувствам се горд“, „защо мен ме няма в списъка“ или „и без да искам, зорлем ще ме направят русофил“. Не липсват и думи на благодарност, че по тоя начин редица хора са успели да намерят и доста нови приятели…

Шегата настрана, но си мисля, че дори в епохата на интернет и мощната солидарност при такива случаи в социалните мрежи не бива да забравяме пророческия призив на чешкия публицист Юлиус Фучик: „Хора, обичам ви, бдете!“, изречен в най-мрачните години на войнстващия фашизъм. Защото именно фашизмът навремето отстрелваше по списък неудобните, а днес методите му може да са по-съвременни и цивилизационно-подобни, но същността им е една и съща.

В едно нещо обаче „Петата колона“ издиша дори пред наивниците, които й се връзват – че всесилният Кремъл хвърля „милиони за спонсорирането на хиляди тролове, които публикуват еднотипни мнения в интернет пространството в услуга на руската диктатура“. Защото ако това беше истина, новият русофилски ОФ, който самата тя заформя, отдавна щеше да е факт и да работи доста по-целенасочено и по-ефективно.

Грантове от милиони в зелено днес се раздават от фондации като „Америка за България“ и е видно с какви цели, в чии ръце и институти попадат. Парите обаче са безсилни пред идеите и истината. А понякога изиграват и лоша шега на тези, които ги усвояват. Дотолкова, че дори господарите им би трябвало да се замислят дали сами не наливат вода в мелницата на омразната им Русия. Поне у нас, в България, това е резултатът.

 

Автор: Валентин Георгиев е журналист от в. „Дума“. Работил е също в „Пари“ и „Монитор“. Бил е зам.-главен редактор на в. „Класа“.