Как Милош Земан смъмри „украинистите“ и стана герой на Рунет

Украинските журналисти от телевизия „1+1“ ще бъдат наказани за филма за Степан Бандера. Авторите са си позволили да цитират писма на Основателя на Организацията на украинските националисти до Хитлер, разказали са за неговите садомазохистки наклонности.

Сега украинските журналисти ще отговарят пред Националния съвет на Украйна по въпросите на телевизията. Почти едновременно с тази информация в интернет се появи острата полемика между президента на Чехия Милош Земан и четирима историци по повод дейността на Степан Бандера. Още през август украинистите бяха изпратили отворено писмо до президента, в което съобщавали, че той използвал термина „бандеровци“ в изключително негативен смисъл, нещо като неприлична дума. Демек, същото била правела и комунистическата пропаганда. Украинистите сочат, че не е коректно да се разглежда дейността на Бандера извън историческия контекст, че той не е бил „сериен убиец“, както го окачестви президентът в предаването „Въпроси на Вацлав Моравец“. Авторите на отвореното писмо предлагат на чешкия президент своята консултация по въпроса.

Изминаха 4 месеца и ето че на 8 януари 2015 на официалната страница на Земан във Facebook се появи неговият отговор на историците. Издържан в присъщия на президента строг стил, той не оставя съмнения в познаването на историческата реалност. Милош Земан пише следното: „Получих вашето писмо, в което защитавате Степан Бандера. Първо, нали сте информирани за изказването на Бандера: „Убий всеки поляк на възраст от 16 до 60 години“? Ако не го знаете, тогава какви сте украинисти. Но ако пък знаете това изявление, съгласни ли сте с него или не? Ако сте съгласни, нашият разговор с вас е приключен“.

Освен това, президентът на Чехия напомни, че Бандера е планирал създаване в Украйна на марионетна нацистка държава, и добави следното: „В никакъв случай не мога да поздравявам Украйна, че има такива национални герои“.

Тази полемика, публикувана в Рунет от Юрий Дудник, предизвика буря отклици на рускоезични потребители. Ето някои коментари:

Наталия Веденеева: „Уважавам честния и смел политик“.

Елена Троянская: „За мен остава загадка, как могат мои земляци от Волин да възхваляват Степан Бандера, да организират факелни шествия. И това го правят жители на Волин след волинското клане!!! Та нали в моето село бандеровците клаха цели семейства. А сега по тази земя се правят шествия в чест на Бандера. Като в някакъв филм на ужасите наяве, доколко е къса човешката памет“.

Количеството съмишленици на чешкия лидер и неговата популярност в руската блогосфера постоянно нарастват. Рунет е солидарен с безкомпромисната, често пъти несъвпадаща с ръководството на Европейския съюз, гледна точка на Милош Земан върху украинския конфликт и политиката на Киев, който обявява за герои онези, от когото човек следва да се срамува.

Източник: „Гласът на Русия“