Какво ще стане с телефоните и навигаторите, ако изключат станциите GPS?

От 1 юни Русия може да прекрати функционирането на 11 наземни станции GPS на територията си, а от 1 септември работата на тези станции може да бъде прекратена напълно, заяви вице-президента на РФ Дмитрий Рогозин.

Източник: Аргументи и факти

Тези действия могат да се окажат ответна реакция на отказа на САЩ да разполагат на територията си станция за корекции на сигнала на руската навигационна система ГЛОНАС.

Напомняме, че Русия е изпратила запитване към САЩ за строителство на станция за система „Глонас“ през май на 2012 година. Тогава, Виталий Давидов, който тогава бе на поста на зам.-ръководител на Роскосмос, е заявявал, че ведомството планира да разположи в САЩ 8 такива станции.

Затварянето на станциите за коригиране на сигнала няма да повлияят съществено върху работата на мобилните телефони и навигатори. Тези станции са необходими за по-ясно предаване на сигнала от спътника. Има вероятност обаче, да се увеличат грешките в навигаторите.
Как ще повлияе отказът на Русия от GPS на живота на руснаците?
Представители на водещи мобилни оператори са заявили, че техните геолокационни сервизи работят с различни технологии – GPS, ГЛОНАС, а също технологии за определяне на местоположение в базови станции. Ето защо, изключването на станциите на GPS съществено ще повлияят на работата на навигационните системи и оператори.
Експертите обаче смятат, че грешките в навигаторите значително ще се увеличат. Защото станциите, които Рогозин предложи да се замразят, са необходими именно за това, сигналът на спътника да се улавя по-ясно. Тоест, ако сега с помощта на GPS, е възможно да се определи местоположението на даден обект в радиус до 3 метра, то след изключването на наземните станции, диаметърът ще се увеличи до десетки, а дори стотици метри.
Повечето нови устройства вече имат вградени чипове както на GPS, така и на ГЛОНАС. По-старите апарати може би ще трябва да бъдат подменени, в случай, че САЩ вземе решение да ограничи работата на системата за Русия в по-нататъшно продължение на конфликта.
Защо е необходима GPS?
GPS (Global Positioning System – система за глобално позициониране) – спътникова система за навигация, осигуряваща измерване на разстояния, време и определяща местоположение във всемирната система на координати. Тя позволява във всяка точка на Земята, при различни метеорологични условия да определя местоположението и скоростта на обектите.
Руснаците обикновено използват GPS в навигаторите на мобилни телефони, защото с помощта на GPS:
• Се определят маршрути съответно пътните знаци, разрешени завои и дори задръствания;
• Намиране по карта на конкретни адреси, забележителности, кафета и ресторанти, болници, бензиностанции и всякакви други инфраструктурни обекти;
Към това, GPS се използва в следните области:
o Геодезия: определят се определени точки и граници на терени и парцели;
o Картография: GPS се използва в гражданската и военната картография;
o Навигация: чрез използване на GPS се осъществяват морска и пътна навигация;
o Спътниково проучване на транспорта: чрез GPS се води проучване на положения, скорости на автомобили, контрола на движението им.
o Мобилна мрежа: първите мобилни телефони с GPS се появили през 90-те години. В някои страни, например в САЩ, те се използват за оперативно определяне на местоположението на човек, който се обажда на 911. В Русия през 2010 година е започнала реализацията на аналогичния проект – „Ера-глонас“.
o Тектоника: с помощта на GPS се наблюдават движенията и вибрациите на литосферните плочи под земната кора.
o Гео-тегинг: информация (например фотографии) се «прикачват» към координати.