Какво се крие зад събитията в Македония

Геополитическите игри на САЩ по отношение на Украйна вече отвориха гражданската война в страната. И за да поддържат състоянието на хаос около границите на Русия, и за да не стихва напрежението в центъра на Европа, САЩ са готови да потопят в хаос още една европейска държава – Македония.

Македония беше република в бивша Югославия

Малка и достатъчно спокойна страна, но и тук е налице точка на напрежение. Това е албанската диаспора в страната, която по някои оценки съставлява около 25 % от населението на Македония. До нея е Албания, до нея е и Сърбия с Косово, фактически окупирано от НАТО, където албанските екстремисти се чувстват на воля. И именно този албански фактор сега трябва да стане източник на дестабилизация в Македония.

Кой и защо го прави?

Смисълът на случващото се е съвсем ясен, ако погледнем картата.

1. За да организират държавен преврат в Украйна, САЩ използваха марионетните власти в страната и провокираха напрежение в центъра на Русия. Всеки момент може да бъде прекъснато снабдяването на Европа с руски газ, което е заплаха за европейската икономика. От страна на Киев мотивът за подобно действие може да бъде най-различен – от несанкционирано завъртане на кранчето до терористичен акт на “анонимни сепаратисти и терористи”. В крайна сметка САЩ постоянно може да заплашват и да шантажират Русия и Европа с огромни проблеми, изисквайки от тях отстъпки по линия на украинския въпрос и по други въпроси от световната политика.

2. Има решение на проблема – възможно е да се освободим от шантажа на САЩ. За целта трябва да се изгради газопровод, заобикалящ Украйна. Но САЩ натиснаха България и строителството на “Южен поток” бе погребано.

3. Русия започна преговори с Турция, за да изгради газопровод през нейна територия. Сега той се нарича “Турски поток”.

4. След като мине през турска територия, “тръбата” трябва да отиде в Гърция. Засилването на руско-гръцките контакти и готовността на Русия да помогне на Гърция с кредити е видимата част от преговорите за изграждането на “потока”.

5. Къде отива после “Турски поток”? Вариантите са малко. Очевидно, едва ли в България, понеже властите в страната са “клекнали” пред американците. Остава вариантът тръбата да мине през Македония, за което се преговаряше още през февруари 2015 г.

6. И ето че албански терористи от съседно Косово извършиха нападение в Македония.

7. Целта е да се блокира строителството на “Турски поток”.

8. Преди няколко дни Русия направи изявление, че газта от “тръбата” ще мине през Турция в края на 2016 г. Ако това се случи, САЩ ще се лишат от инструмента за натиск над Русия и над Европа, което вероятно ще доведе до спиране на европейското финансиране за киевския режим и до ниски цени на руския газ. Украйна ще се превърне в нещо като овехтял куфар за САЩ – хем ти е жал да го изхвърлиш, хем ремонтът му е скъп. В такъв случай ситуацията може да се обърне така, че Вашингтон “да си тръгне” от Украйна (за което писах в статията “Три приза за Украйна”).

9. Това всъщност е поражение за САЩ, които задушават не само Русия, но и икономиката на европейските си съюзници.

10. Затова САЩ са готови на всяка цена да не допуснат изграждането на “Турски поток”, за да продължи войната в Украйна и да се запази напрежението в Европа.

11. Спомнете си кой финансира албанските терористи в Югославия. Кой не позволи на сърбите да унищожат терористите в Косово и кой бомбардира Сърбия. Кой скри престъпленията на албанските терористи, които търгуваха с органите на сърби.

Ето ви и отговорът на въпроса кой плати опита на албанците внезапно да нападнат Македония.

Автор: Николай СТАРИКОВ, писател и публицист
съпредседател на Общоруската политическа партия “Партия на великото ни Отечество” (ПВО)

12 май 2015 г.