Какво означава избирането на Тръмп за Русия?

Руската редакция на BBC поиска мнението на експерти за това как ще се отрази Доналд Тръмп в ролята на президент на САЩ на отношенията с Русия.

Доналд Тръмп ще се отнася към Русия като към съюзник и ще се възхищава от Владимир Путин, е мнението на Ендрю Фоксол, шеф на Центъра за изследване на Русия към аналитичния център „Общност на Хенри Джексън“.

И двамата политици поддържат теорията на световния заговор, според която Русия може би е корумпирана и авторитарна държава, но Западът не е с нищо по-добър.

Тръмп повтори най-важните моменти в руската интерпретация на фактите през последните няколко години: че Русия не е нахлувала в Украйна,; че хакерите, разбили електронната поща на националния комитет на Демократическата партия не са били свързани с Москва; че бъдещето на НАТО е под въпрос.

Тръмп се е заобиколил с проруски съветници, въодушевява го идеята за създаване на нов съюз с Русия. Той твърди, че за постигане на прогрес по различни въпроси – от Сирия до контрол над въоръженията на двете страни, е необходимо презареждане на отношенията.

Във всеки един момент Тръмп може да избере рискована игра, е оценката на Владимир Пастухов, учен от колежа „Сейнт Антъни“ на Оксфордския университет. „При победа на Тръмп отношенията ще бъдат като на “влакче на ужасите“ – било в началото нагоре, после надолу, било в началото надолу, а после нагоре, но никога няма да са равни. „Не споделям мнението, че Тръмп е най-добрия за Русия избор на американския народ. Той има бизнес култура, което значи, че е има готовност във всеки момент да действа рисковано, когато се очертава печалба. Като цяло мъжете могат толкова лесно да направят крачка от любов към ненавист, колкото жената от ненавист към любов.

Според Пастухов На Путин няма да му е лесно с Тръмп. Той допуска, че в началото Тръмп може да опрости на Путин „кримските грехове“, и да го въвлече в идеята за съвместна операция в пустините на Близкия изток. „Но всичко ще върви добре, докато Путин не се препъне в някой камък. Тогава Тръмп въобще няма да чака и ще побутне, без да се замисля, „партньора“ си в пропастта.“

Напълно възможно е Тръмп да се качи на самолет и без да предупреди даже съветниците си, да отлети за Москва на среща с Путин, смята директорът на руските и азиатски програми в Института за световна сигурност Николай Злобин. „Тръмп е своеобразна руска рулетка. Може да звучи смешно, но на неговата възраст и въпреки повишението му, Тръмп е много начинаещ политик. В Русия има много експерти по Клинтън. Това са тези, които са работили с нея, преговаряли са, анализирали са, спорили са кой се познава с нея. Но с Тръмп руски политици изобщо не са се запознавали.

Тръмп може да привнесе във външната политика стилът на бизнес отношения, при които изгодата и печалбата са по-важни, отколкото изграждането на дългосрочни отношения.“ Според Злобин „Америка е тежък ледоразбивач, който променя посоката си много бавно. И в момента се отдалечава от Русия в друга посока.“ Експертът допълва, че е важно да се разбира, че американският Конгрес е настроен доста антируски. А в САЩ тази институция има сериозно влияние във външната политика. Злобин заключава, че във всеки случай „новият президент на САЩ няма да бъде с напълно развързани ръце по въпроса за изграждане на отношения с Русия“.

Източник: Actualno.com