Какви подаръци е получавал и подарявал руският президент

На 7 октомври президентът на Русия Владимир Путин навършва 63 години. Миналата година за рождения си ден той предпочете да замине в спокойната тайга, а тази година – в шумния Сочи. Празничната дата президентът ще отбележи с участие в серията игри от Нощната хокейна лига. „Лента.ру” предлага да си спомним кой от световните лидери му е пял песни, какви сувенири са му подарявали красиви жени и силни мъже и кога му подариха цяла конюшня. С две думи какви подаръци е получавал и връчвал Владимир Путин, публикува fbr.bg.

Какво подаряват на президента

За Владимир Путин рожденият ден е още един повод за почивка. Но миналата година той се откъсна от населените места и се отдаде на активна почивка, дори извървя пеша девет километра.

Така той се отърсва от напрежението на изключително тежкия, почти 24-часов работен график. Но обикновено рождените си дни и дори юбилеите си Путин прекарва в служебни пътувания. Най-често в родния си Санкт Петербург.

На 7 октомври 2013 г. той беше в Индонезия на срещата на върха на АТИС и получи може би най-трогателния поздрав. След пристигането си на първото закрито заседание рожденикът е поканен в отделна стая. Там го чака изненада – участниците в срещата на върха, сред които и президентът на Китай Си Цзинпин, изпълняват песента „Честит рожден ден” под китарния съпровод на домакина, президента на Индонезия Сусило Бамбанго Юдойно.

А министър-председателят на Япония Шиндзо Абе беше помислил по-практично. През 2009 г. той подари на руския президент комплект за риболов. Путин се отблагодари на японеца с чаен сервиз, изработен от гжелски майстори.

Най-оригиналния подарък за рождения си ден Путин получи през 2008 г. В резиденцията Ново Огарево край Москва „неочаквано” се появи кутия с усурийско тигърче. Зверчето, разбира се, не остана да живее в Подмосковието, а беше изпратено в зоопарка в Геленджик.

Премьер-министр Японии не зря дарил спиннинг — Путин любит рыбалку

снимка / РИА Новости

Самият Путин, и по-точно неговата протоколна служба, подбира подаръците, като се старае да се отнася отговорно към смисловите им послания. Например лидерът на Комунистическата партия на Русия Генади Зюганов получи за юбилея си от президента фигурка на Чапаев на кон. „Любимият ни герой”, обяснява Путин. Академик Евгени Велихов пък получи скулптура на коне – спомен за детското увлечение на учения по конния спорт.

По-голямата част от подаръците, които получава Путин се изпращат в президентската библиотека. Според установения ред тези, които са подарени от първо лице, са собственост на държавата. По закон президентът може да вземе само подаръци, които са на стойност до минималната работна заплата в Русия – около 30 хил. рубли.

Самый неожиданный подарок Путину — тигренок

снимка / AP

Оръжие и икони

Подаръкът е и знак на уважение и подаряването му на високо равнище не е лесна работа. По традиция при официални визити държавните глави си разменят сувенири. И за да не сгрешат в избора си, протоколните служби на лидерите уговарят подробностите. Най-често се вземат предвид личните предпочитания и вкусове на високопоставените персони.

Ако се водим по тази логика, се оказва, че много държавни ръководители са страстни почитатели на  живописта и иконописа. Вечна ценност си остава и книгата.

Например на американския президент Обама е подарявана книга за историята на руско-американските отношения. На Александър Лукашенко – съветска хроника, посветена на освобождението на Беларус от фашистките окупатори. А тогава Лукашенко връчи на Путин меч и картина на велики руски пълководци.

Самият Путин често подарява на колегите си оръжие. По време на визитата си в Египет през февруари 2015 г. руският президент поднесе на колегата си рядък модел автомат Калашников, а месец преди това подари на венецуелския президент Николас Мадуро копие на оръжието на националния герой на южноамериканската страна Симон Боливар.

Привърженик на класиката

Подаръците за духовните лица разбира се се различават от подаръците за светските. През ноември 2013 г., по време на визитата си във Ватикана, президентът на Русия подари на римския папа икона на Божията майка и получи майолика с изображение на Ватиканските градини. Когато се срещнаха през юни 2015 г. папата поднесе на Путин медал с изображение на ангела на мира и справедливостта, а Путин подари на папата пано с изображение на храма „Христос Спасител” и няколко тома православни енциклопедии.

За рождения си ден Патриарх Кирил получи от президента картина на художника Павел Покидишев, чиито творби се намират още в колекциите на московското правителство, холандския кралски двор и семейството на Анатоли Чубайс.

Според художници Путин предпочита класиката, а Медведев – соцреализма. Картини от този жанр красят стените на премиерската резиденция „Горки”, и Путин веднъж също подарил такава картина на Медведев за рождения му ден. Президентът подарил на Путин и дореволюционно издание на „История на руската държава” от Карамзин.

Путин дарит президенту Египта Абдель Фаттаху ас-Сиси раритетный автомат Калашникова

Путин подарява на египетския си колега Абдул Фатах ас-Сиси автомат „Калашников“ / AFP

Най-музикалният подарък, който е получавал Путин е от привлекателна южноамериканка. След тържествена вечеря по повод визитата на Путин президентът на Аржентина Кристина де Киршнер подари на руския си колега бандонен – музикален инструмент, с който се свири танго. И получи сребърно сандъче ръчна изработка.

Друга жена политик подари на Путин огромен часовник с кукувица. Разбира се, намек за това колко е важна точността може да направи само германският канцлер Ангела Меркел.

„Часовника може ли?”

Веднъж след награждаването на многодетни семейства с орден „Родителска слава” Путин също получил награда. Едно от семействата му подари Библия, като го посъветва да се уповава на Светото писание. Впрочем през 2009 г., когато Медведев (тогава президент) връчваше същата награда, той получи в отговор елен. Чифтокопитното обаче остана да живее в Якутия.

Республика Тыва. Путин дарит сыну пастуха собственные часы

снимка / РИА Новости

Забележителна е историята как Путин подарява часовника си на син на пастир от Тува, като го сваля директно от ръката си. По-късно той отбеляза пред журналисти, че часовникът не е нито златен, нито платинен, а струва около $6 хил. След известно време историята се повтори, но в Тула. В местния военен завод шлосерът Виктор Загаевски внезапно казал „Владимир Владимирович, може ли да ми подарите нещо за спомен? Имам двама сина! Единият е военен”.

„Часовника може ли?”, попитал веднага шлосерът, без да се пазари.

„Вземете го, – отговорил Путин. – Наскоро подарих същия на едно момче, син на пастир в Тува. И пак си купих. Много ми харесват”.

Путин подари часовник и на маршала от СССР и бивш министър на отбраната Дмитрий Язов по повод 90-годишнината му. Но вече не от ръката си.

Живи подаръци

Без още да знае отговора на въпроса „Кой е г-н Путин?”, страната вече знаеше, че този човек обича  животни. През 2000 г. Сергей Шойгу, тогава министър на извънредните ситуации, подари на президента кученце лабрадор, родено в развъдник на министерството. Черното куче на име Кони стана първият известен любимец на президента. Веднъж дори си напъха носа в руско-германските отношения. През 2007 г. Кони подуши Ангела Меркел и силно я изплаши. И веднага започнаха коментари за ролята на този епизод в бъдещите отношения между лидерите.

Washington Times: Лабрадор Кони сунула нос в германо-российские отношения

снимка / AFP

Путин има още две кучета, подарени му от политици. През 2010 г. българският премиер Бойко Борисов му подари кученце – българска каракачанка. Кученцето се казва Бъфи.

В 2010 году Путину подарили щенка болгарской овчарки каракачанской породы

снимка / Reuters

Третото куче на Путин е от Япония. Губернаторът на префектура Акита изпрати в Русия кученце от традиционната японска порода акита-ину. Нарекли кученцето Юме, което в превод от японски означава „мечта”. Така японците изразили благодарността си за помощта, оказана от Русия при ликвидирането на последиците от земетресението и вълните цунами през март 2011 г. В отговор Путин изпрати на губернатора млада сибирска котка. Подаръкът се харесал на японците, но „котката на Путин” се наложило да прекара половин година на летището в Токио – толкова строги са санитарно-епидемиологичните правила в страната.

Когато стана известно, че Путин се занимава с конна езда, започнаха да му подаряват арабски коне. През 2002 г. кралят на Йордания Абдала Втори подари на Путин цели три жребеца – Ибн Маруфа, Хакима и Айзис.

Първият кон, подаряван някога на Путин е от Егор Строев, който тогава, през 2000 г., беше губернатор на Орловска област. След година президентът на Башкирия Муртаза Рахимов се разписа с ахалтенски кон. Кабардино-Балкарката република пък попълни конюшнята на президента с красавеца Казбич, а Киргизтан – с кобилката Гюлсара. Туркменбаши Сапармурат Ниязов пък щедро предложил на Путин да се обзаведе с кон от собствената му коншня.

Но най-известният кон на Путин е понито Вадик. То е високо само 57 см. Вадик е представител на най-дребната порода коне – фалабела. Той е подарен на Путин през 2005 г. в Казан и отначало се е казвал Чип, след това променили името му на Семьон, и накрая – на Вадик.

Владимир Путин с мини-лошадкой по имени Вадик

Путин с понито Вадик / РИА Новости

Путин не само е получавал „живи подаръци”, но и самият той е подарявал такива. През септември 2012 г. директорът на „Роснефт” Игор Сечин подари на президента на Венецуела Уго Чавес от името на Путин черно кученце порода руски териер. А колко още кученца са подарени на ученички в навечерието на Нова година, не е ясно.

За 250-годишнината на Ермитажа Путин направи ценен подарък за музея – най-скъпото произведение на фирма „Карл Фаберж”, известно като „яйцето Ротшилд”. Творението на бижутера Михаил Перхин с бледо розов емайл и сложен часовников механизъм е признато за шедьовър на ювелирното изкуство. През 2007 г. то е закупено на търг от колекционера Александър Иванов за $18,5 млн, а след това дарява яйцето на Русия. Така чрез Путин още едно произведение на изкуството се оказва в Ермитажа.