Кадиров: Надявам се, че турските власти ще накажат виновника за убийството на руския пилот

Чеченският лидер Рамзан Кадиров изрази надежда, че властите в Турция ще подведат под отговорност виновните за инцидента със сваления руски Су-24 и ще компенсират нанесените щети, предаде РИА Новости.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган е изпратил на руския си колега Владимир Путин писмо, в което изразява съчувствие и дълбоки съболезнования на семейството на загиналия пилот на Су-24, и съобщава за готовността си за предприемането на инициатива за „облекчаване на болката и тежестта от нанесената щета“.

„Надяваме се, че турската страна ще реализира заявените намерения за готовността си да разреши проблема с компенсирането на щетата и привличането към отговорност на виновните. Убеден съм, че Русия никога не си е поставяла за цел безпричинно да разваля отношенията си с Турция“, пише Кадиров на страницата си в Инстаграм.

Чеченският лидер определя признаването на вината за случилото се за първа стъпка „по пътя на връщането на междудържавните връзки в нормалното им състояние“. Освен това Кадиров изрази надежда, че подобряването на отношенията между Русия и Турция ще спомогне за сближаването на позициите по въпросите за съвместната борба с тероризма.