И Одеса избухна в сблъсъци

На централния градски площад в Одеса в петък започнали масови безредици, които се разразили между радикално настроените привърженици на новите власти в Киев и запалянковците на футболния клуб „Черноморец“, съобщи ИТАР-ТАСС.

Радикалите са били около 1500 души, въоръжени с бухалки, бомбички, щитове и взривни пакети. Те носели маски и ленти на неонацистката групировка „Десен сектор“. Неонацистите се опитали да преминат с марш по централните улици на Одеса, скандирайки „Слава на Украйна!“, „Смърт на враговете!“, „Руснаците на кол!“. Но насреща им се появила колона от проруски активисти на организация „Куликово поле“, които скандирали за федерализация и връщане на официалния стату на руския език в Украйна. Милицията се оказала безсилна.

В сблъсъка се използвали не само бухалки, но и взривни пакети, павета от разбитата улица и коктейли Молотов. Безредиците обхванали две централни улици, където в момента се издигат барикади. Съобщава се, че има пострадали и от двете страни, както и служители на милицията. Числото на пострадалите все още не е известно.