Италиански климатолог: Руската храна ще спаси света

 Рикардо Валентини – професор в италианския университет Тусция във Витербо и директор на Евро-Средиземноморския център за климатични промени, който участва на Петербургския международен икономически форум, каза за агенция Sputnik, че Русия вече е износител №1 на пшеница, изпреварвайки Европа, а обработваемите площи се увеличават.

През 2007 Валентини получи Нобелова награда като член на междуправителствен екип, който участва в оценката на риска от глобални климатични промени, предизвикани от човешки фактори.

Днес италианският изследовател ръководи лаборатория за климатични проучвания в университета в далекоизточния руски град Владивосток.

„По наши изчисления към 2050 в Русия ще има около 40 млн. хектара обработваема земя благодарение на подобрени климатични условия. Затова открихме международен факултет с мултидисциплинарен подход: съчетаваме икономика и селско стопанство, за да създадем икономически възможности и да дадем на студентите нови професионални знания и умения”, каза Валентини.

Италианският специалист е убеден, че Италия и Русия могат да обменят опит и предлага да „ожени” качественото италианско селско стопанство за руските традиции.

„Хората винаги ще се нуждаят от плодородна почва, а тези земи са концентрирани тук, в Русия. В Русия обаче в селското стопанство е важно масовото производство, докато в Италия и Европа се обръща повече внимание на качеството на продуктите. Важно е да се намери начин за производство на висококачествени руски продукти, да се разкрие нова продуктова линия”, посочва Валентини.

Според Валентини, такъв продукт е налице – това е т. нар. „бабина храна”, която представлява домашно приготвени ястия.

„Имам предвид натурални продукти, традицията в обработването на земята, събирането на горски плодове, на мед, приготвянето на консерви и готвенето на истински борш. За да съчетаем традициите с новостите, трябва да се придържаме към руския начин на мислене, към руския манталитет”, смята италианският климатолог.

Източник: БГНЕС