Ирина Бокова: Образование възпитава нови начини за мислене и действане, за устойчивост, за глобалност, за мир

С дневния ред за устойчиво развитие на Програмата 2030 държавите-членки се договориха върху нова визия за следващите 15 години. В центъра на тази визия стои образованието. Но не каквото и да е, а качественото образование. Образование, което създава приложими умения. Образование, което възпитава нови начини за мислене и действане, за устойчивост, за глобалност, за мир. С тези думи генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова откри вчера паралелното събитие TVET, което се провежда в рамките на 38-ата Генерална конференция на световната организация в Париж.

Техническото и професионално образование и тренировка (TVET) се намира в сърцето на решението, което ще помогне за изкореняване на бедността. Чрез TVET ще имаме инструментите да извлечем максималното от капацитета на всеки мъж и жена, за да се даде възможност на хората и обществата да се справят с предизвикателствата на новото време. Чрез Техническото и професионално образование и тренировка ще промотираме „зелените“ иновации и „зеления“ растеж. Това ще бъде от решително значение за предстоящата конференция за промените в климата в Париж. Това е призив за висококачествено, продължително и иновативно техническо и професионално образование и тренировка, заяви Ирина Бокова от трибуната в централата на ЮНЕСКО във френската столица.

През 2014 г. близо 74 млн. млади хора са търсили работа и начини за участие в икономиките, даде пример тя. Изследвания на компании от частния сектор показват, че повечето от младите виждат дефицита в образованието и уменията като строго ограничение на тяхното развитие. Добрата новина е, че важността на TVET все повече се признава като приоритет от правителствата, много от които идват в ЮНЕСКО, искайки подкрепа за модернизирането на тези системи за техническа подготовка и професионално образование, казо още генералният директор. Ние виждаме това във важността, която се придава на TVET в дневния ред до 2030 г., заключи Бокова.

Източник: БГНЕС.