Ирина Бокова: Културата е сърцето на мира

Генералният директор на ЮНЕСКО, министрите на външните работи на Йордания и Италия, президентът на Интерпол и изпълнителният директор на Офиса на ООН против наркотици и престъпления откриха нова международна инициатива за укрепване на защитата на културното наследство и предотвратяване на международния трафик на културни ценности, съобщава glasove.com.

„През последните години светът стана свидетел на безпрецедентно увеличаване на терористичните атаки срещу културните паметници на държави, засегнати от конфликт. Терористите използват културата на предна линия в своите атаки – ние трябва да я поставим в сърцето на изграждането на мира.“ Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Вчера в седалището на ООН в Ню Йорк генералният директор на ЮНЕСКО, министрите на външните работи на Йордания и Италия, президентът на Интерпол и изпълнителният директор на Офиса на ООН против наркотици и престъпления откриха нова международна инициатива, която цели укрепване на защитата на културното наследство и предотвратяване на международния трафик на културни ценности.

Коалицията „Да защитим културното наследство – императив за човечеството“ бе лансирана с участието на Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по външните въпроси, министрите на външните работи и културата на Йордания, Италия, Гърция, Мали, Ирак, Кипър, Сърбия и други. Целта на тази програма е да работи за прилагането на приети резолюции и решения на Съвета за сигурност, общото събрание на ООН и други международни органи.

Инициативата идва след вчерашната новина за предаване на обвинения в престъпление срещу културното наследство в Мали Ахмад Ал фаги Бахд на Международния наказателен съд. Той е обвинен за извършване на военно престъпление на целенасочено дирижиране на атаки срещу 10 исторически монумента в древния град Тимбукту.