Иран и Русия се съпротивляват на санкциите

Иран и Русия обсъждат енергийна сделка с обем около 10 милиарда долара. Това силно безпокои САЩ- две страни намиращи се под санкции задълбочават и разширяват сътрудничеството помежду си, а това може да компенсира действието на ограничителните мерки, пише„Независимая Газета”.

В неделя министърът на енергетиката на Русия Александър Новак се срещна със своя колега Хамид Читчиан о даже бе приет от иранския президент Хасан Роухани, което говори за високия статут на посещението. Новак предаде на Роукани, че Владимир Путин отделя особено внимание на укрепването на връзките с Иран.
Вашингтон вече бие тревога. Износът на петрол може да превиши уговореният със „шесторката” обем от 1 милион барела в денонощие.
„Стратегията на администрацията на Барак Обама по наказване на Русия с икономически санкции се сблъска с нови трудности. Сътрудничеството между Русия и Иран може да намали евективността на санкциите срещу Иран. Русия и Китай полагат нови усилия за възобновяване на икономическите връзки с Иран, опасявайки се да не изгубят привилегированите си отношения с ислямската република”- пишат американските медии.