Ирак представи доказателство, че Турция подкрепя Ислямска държава

Джабар ал Мамури – командир на иракските доброволчески сили, твърди, че в мобилния телефон на убит екстремист от „Ислямска държава“ са открити съобщения на турската разузнавателна служба, което е доказателство, че Анкара подкрепя тази джихадистка организация, съобщи руската информационна агенция Спутник.

Мобилният телефон бил намерен в един от убитите лидери на „Ислямска държава“ в северните части на иракската област Салах ад Дин преди два дни, заявил Джабал ал Мамури пред Soumeriya news в понеделник.

Ал Мамури казал, че телефонът съдържал съобщение на турското разузнаване, което доказва, че Анкара подкрепя „Ислямска държава“, като се грижи за сигурността в местата, използвани от бойците, пътуващи от Турция за Ирак. Мобилният телефон съдържа също друга важна информация, която сега не може да бъде разкрита и е бил предоставен на специализирани групи на силите за сигурност за бъдеща проверка, заявил Ал Мамури.

Руският посланик във Франция Александър Орлов през ноември разкри, че Турция играе двойствена роля в кампанията срещу „Ислямска държава“, тъй като от една страна е участник в кампанията против ИД, а от друга – е съучастник в дейностите на тази терористична група.

Миналия месец бившият старши съветник в американския Държавен департамент Дейвид Филипс заяви, че Турция оказва материална подкрепа на „Ислямска държава“, защото Анкара има идеологическа връзка с групата и общ враг в лицето на сирийския президент Башар Асад.

Ролята на Турция не е двойствена – тя открито подкрепя ИД, твърди Филипс, който в момента е директор на Програмата за укрепване на мира и човешки права към Колумбийския университет. Според него Турция осигурява логистична подкрепа, пари, оръжия, транспорт и здравни грижи на бойците. Филипс каза, че Турция подкрепя ИД, за да свали Асад от власт и заради „духовната връзка“, която съществува между управляващата партия в Турция и джихадистите.