Интернет в Русия: свобода и безопасност

В Русия няма да има тотален контрол върху интернет, но властите ще защитават руските ресурси от различни атаки, които съществено зачестиха през последно време, каза президентът Владимир Путин. Той проведе заседание на Съвета на сигурност на страната по проблемите на информационната безопасност на страната.

Руските власти няма да ограничават законните интереси на обществото и бизнеса в информационната среда. В речта си Владимир Путин няколко пъти изтъкна, че не става и дума за тотален контрол:

– Бих искал да подчертая, че ние нямаме намерение да ограничаваме достъпа до мрежата, да я подлагаме на тотален контрол. Това дори не се разглежда. Свободата на медиите, правото на гражданите на получаване и разпространяване на информация са основни принципи на демократичната държава и обществото и следва строго да се спазват.

В същото време властта е длъжна да защитава интересите на гражданите и държавата от рискове. Още повече, че през последно време атаките срещу руски ресурси стават все по-интензивни, каза руският президент:

– Виждаме, че отделни страни се опитват да използват своето доминиращо положение в глобалното информационно пространство за постигане на не само икономически, но и военно-политически цели. Съответните ни структури постоянно фиксират увеличаване броя на компютърните атаки срещу руски информационни ресурси. Тяхната интензивност директно зависи от текущата международна обстановка.

Владимир Путин констатира, че в мрежата открито се разпространяват материали с терористична и екстремистка насоченост. Нараства и броят такива престъпления, като чупенето на компютърни бази данни. За защита ще се използва и наш, и чуждестранен опит. По-специално, интернет-сайтовете с незаконен контент ще се затварят.

Президентът напомни, че през последните години са направени важни крачки за противодействие на интернет-заплахите. Например, действа Доктрина за информационна безопасност, формира се държавна система за разкриване, предупреждаване и ликвидиране на последици от хакерски атаки.

Очевидно е, че ръководството на страната е направило сериозни изводи от събитията през август 2008 година, разкрили сериозни празнини в стратегията и тактиката на информационната война. Днес във виртуалната битка за Крим и Донбас руската страна изглежда къде по-добре подготвена, казва експертът по конкурентно разузнаване Андрей Масалович.

От началото на 2014 година само в рускоезичния интернет са фиксирани 57 милиона атаки. Повечето от тях са свързани с Олимпиадата в Сочи, със събитията в Крим и в югоизточна Украйна. Подобни заплахи са актуални не само за Русия. За гарантиране на международна информационна сигурност Москва активно взаимодейства с партньори, в това число в рамките на ООН, БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество.


/Гласът на Русия/