Имперският руски балет се завръща в “Камчия“ с “Болеро“ и “Кармен – сюита“

Имперският руски балет се завръща в “Камчия“ с “Болеро“ и “Кармен – сюита“

Публикувано от:

Санаторно-оздравителният комплекс “Камчия” посреща звездите на Имперския руски балет. Световно известните майстори на танца ще представят на бляскавата сцена на Амфитеатъра в Санаторно-оздравителния комплекс “Камчия” класическия балетен спектакъл “Болеро” и “Кармен – сюита”, предаде varna24.bg.

Това ще стане на 5 юли, от 20.00 ч., когато почитателите на класическото изкуство ще могат да се насладят на незабравима среща с брилянтните артисти от балета, основан преди 20 години от Мая Плисецкая и Гидиминас Таранда.

Имперският руски балет е за втори път в “Камчия”, след изключителния успех на спектакъла “Лебедово езеро” през 2015. Тази година артистите избраха амфитеатъра на комплекса като една от трите най-добри български сцени, на които ще се представят в рамките на международното си турне.

Спектакълът в “Камчия” ще завърши с бляскава галавечер, с която ще се открие “І Международен детски танцов фестивал и мастърклас” – “Камчия”, 2016. Под ръководството на известния балетмайстор, солист на Большой театр и създател на Имперския руски балет Гедиминас Таранда, в “Камчия” се събират едни от най-талантливите ученици по балет от целия свят. Педагози от Московската държавна академия по хореография и международно признати балетни солисти ще водят майсторски класове. Участниците ще се усъвършенстват в класическия танц, техника на палци, балетна гимнастика, народно-сценичен и исторически танц, съвременен танц.

Престижните събития, които са сред водещите културни акценти в календара на “Камчия” са организирани от “Жокер медиа” и СОК “Камчия”.

“Кармен – сюита” е любимият спектакъл на Мая Плисецкая. Това е едноактен балет, създаден специално за нея от съпруга й Родион Щедрин и кубинския хореограф Алберто Алонсо. Премиерата на “Кармен – сюита” с Мая Плисецкая е през 1967 година в “Большой театр”. Музиката на знаменития балет става бестселър в репертоара на симфоничните оркестри.

Трупата на Имперски Руски Балет е създадена през 1994 г. по инициатива на Мая Плисецкая и Гедиминас Таранда. Името на колектива е реверанс в памет на императорското семейство, което има изключителен принос в развитието на руската култура, в това число в създаването на театрите “Болшой” и на “Мариинский”, където се ражда и израства славата на руския балет.