Името на щастието може да е шоколад

Малко парченце се слага в устата. Разтопява се примамливо и с вълшебните си свойства ни прави усмихнати, доволни и ненаситни. Да, става дума за шоколада, наричан храната на боговете или храната на щастието. И неслучайно, защото истинският шоколад съдържа серотонин – хормона на щастието.

Издигането му в култ така е провокирало фантазията на спецовете, че днес изработката на шоколадени деликатеси е същинско изкуство, а сред най-успешните арени за демонстриране на уменията са световните салони на шоколада.

Преди седмица в Москва бе един от тях, като събитието се завърна в руската столица след 7-годишно прекъсване, за да даде нов импулс на местните производители, които по принцип се славят с уменията си. Посветен на тях салонът даде арена за изява и на гости от Франция, Белгия, Колумбия, Унгария и др. и демонстрира тенденциите и амбициите на майсторите в станалото напоследък модерно течение “От зърното към готовото кубчето”. Това е тенденция, в която малцина се впускат, и означава, че цялостният процес по създаването на малкото парченце, за което стана дума в началото, се прави на място във фирмата – от пристигането на суровото какао до крайния продукт. Дори специалистите признават, че се изисква наистина ювелирен усет, защото зърната на всеки сорт какао имат свои специфични качества, изискващи много познания и необятна фантазия, за да се създаде оригинален краен продукт.

Салонът на шоколада в Москва е част от оригиналното събитие, създадено преди 21 години във Франция с цел да събере на едно място най-добрите в тази индустрия. Оттогава шества в различни градове на света. Сегашното издание в Москва бе посветено на местните производители, които в началото на 20-и век са били сред водещите в света. Днес въпреки кризата консумацията на шоколад в световен мащаб, както и в Русия, не само че не намалява, а напротив – търсенето става все по-голямо. Точно както стават и все повече производителите, които създават шоколадени изделия в сектор лукс. Други пък са се посветили на още няколко тенденции – смесването на шоколад с различни видове меса или добавянето му в топли ястия.

Всички тези модерни приложения на храната на боговете бяха демонстрирани в Москва, като салонът започна с впечатляващо ревю на дрехи и аксесоари, голяма част от които бяха изработени от различни видове шоколад. В ролята на манекени се превъплътиха известни спортисти балерини, както и млади депутати.

В трите дни имаше и много работилници – за деца, за любители и за професионалисти, като последните можеха да усъвършенстват познанията си в смесването на шоколада с други продукти – например с морски дарове, зеленчуци, месо. И не само – те можеха сами да изработват подобни вкуснотии и да получат оценката на световните спецове като Еманюел Амон, Вилфрид Хоуел и други. А гостите можаха да опитат шоколад с бекон, с печен ананас или със скариди, но също и с люта чушка, както и да се насладят на уникални скулптури от бял и черен шоколад, като освен това се насладят на място на приготвянето им.

Както казахме, производството на шоколад в света е във възход, напук на останалите проблеми с икономиките. И не само това – хората все повече търсят скъпите шоколадови изделия и тези с голямо съдържание на какао. От салона в Москво посочиха изрично, че сред участниците са били няколко напълно нови компании, които нямат традиции много назад във времето, но затова пък имат амбицията да са на първа линия на сцената на новаторите, което на салона в Москва бе поощрено от журито и от публиката. Те определиха за победител международното събитие фирма “Криоло” от град Киров, която за първи път участва в салона. Отличена бе за серията от различни видове шоколад димковски играчки, познати и характерни за Русия.

Иначе всички са единодушни, че независимо от външната си форма в крайна сметка всеки шоколад се разтапя сладко, сладко в устата, за да донесе познатото чувство на удовлетворение, всъщност на щастие.

230 евро за 50 грама, направени на ръка

Най-скъпият шоколад в света според експертите в областта идва от Еквадор. 50 грама от него струват впечатляващите 230 евро, а тези, които са го опитвали, уверяват, че цената си заслужава. Става дума за новата марка „То’ак”, създадена от американеца от Чикаго Джери Тот (36 г.), преселил се в Еквадор преди петнайсетина години заради страстта си към какаото.
Така той открива там Сервио Пакар, местен производител на какао, който го отвежда на брега на Тихия океан до особения сорт ”Ариба”, който се оказва все по-труден за култивиране. Тот обаче се захваща със задачата и днес в 14 ферми е производител на най-финото какао. Казва, че прави всичко с изключително внимание, почти до маниакалност, защото държи да не отстъпва от качеството, което е приел като закон в работата си. И този труд днес се отплаща със създаването на „То’ак”.
Спецовете го смятат за най-чистото парче шоколад, защото 81% от него са споменатото какао, а 19% са тръстикова захар. Тот е категоричен, че за да бъде пълна насладата при консумацията на вълшебните 50 грама, трябва блокчето да се задържи в устата, за да се стопи постепенно. Накрая идва ред на истинското зрънце какао, което е в средата на шоколадчето.
Иначе цената на „То’ак” не е само заради скъпата суровина, но и заради процеса на създаването. Всичко се прави на ръка и с търпение, като за изработката на 574 блокчета „То’ак” са необходими 2 години. Като един от най-важните моменти в процеса Тот отбелязва етапа на ферментация, който трябва да е в естествени условия, но много често бива съзнателно пропускан от забързаните големи производители на шоколад.

Източник: в. Труд