Икономическият форум в Петербург – изолацията на Русия е невъзможна

Много световни анализатори, експерти, журналисти и политици бяха убедени, че никой няма да посети Петербургския международен икономически форум (ПМИФ). Казваха, че Русия е изолирана и никой няма да поиска да се свърже с държава, изпаднала в немилост на Запад. Икономическият форум-2015 показа обаче, че Путин доказа пред света, че Русия не е в изолация. Този факт отбелязва кореспондентът на CNN във вечерната новинарска емисия на телевизията.

Като цяло за самото мероприятие прозвучаха много положителни отзиви. Представителите на чуждестранните компании, които участваха в „работния обяд“ с Путин, отбелязаха, че мероприятието е било изключително информативно, открито и смислено. Въз основа на тези данни, можем да кажем със сигурност, че ПМИФ е бил успешен, тъй като е изпълнил основната си функция: на свързващо звено между руската държава и чуждестранната общественост.

На Петербургския международен икономически форум (ПМИФ-2015) са подписани общо 205 споразумения за сума над 293,4 млрд. рубли. Това съобщи съветникът на руския президент, отговорният секретар на Организационния комитет на форума Антон Кобяков на пресконференция при закриването на ПМИФ.

„На ПМИФ бяха подписани 205 споразумения, меморандуми, договори, рамкови протоколи за сътрудничество, декларации за намерения, общата стойност на които не се явява търговска тайна, и възлиза на 293,4 млрд. рубли“, каза Кобяков.

Той добави, че 120 страни са изпратили свои представители на форума.

„Във форума участваха над 10 хил. души, това е безпрецедентно количество гости. Никога по-рано не сме отчитали такъв интерес“, подчерта Кобяков.

По неговите думи на форума са били акредитирани около 2 хил. журналисти, което е рекорд за ПМИФ.

„Русия и Петербург за пореден път показаха високата си готовност да приемат международни мероприятия на най-високо ниво“, отбеляза той.

В мероприятията във форума участваха лидерите на Гърция, Китай, Киргизстан, Мианмар, Монголия, Саудитска Арабия, Бахрейн, Ирак, както и осем бивши държавни глави, като Романо Проди, от порядъка на 200 ръководители на чуждестранни компании на ниво изпълнителни директори, както и 1500 руски техни колеги.

„Резултатите от форума в пълна степен опровергаха изтърканата теза за уж ефективното и мощно изолиране на Русия от световното развитие“, счита Кобяков.

В рамките на културната програма на форума се проведоха редица благотворителни мероприятия. Бившата първа дама на Франция – Карла Бруни също бе сред присъстващите на форума, където изнесе концерт.