Снимка: Dmitriy Pichugin/wikipedia

Снимка: Dmitriy Pichugin/wikipedia

Изтребителят-прехващач МиГ-41 ще може да работи и в космоса

Публикувано от:

Перспективният авиационен комплекс за далечно прехващане (ПАК ДП) МиГ-41, който се предвижда да замени височинния прехващач МиГ-31, ще може да изпълнява задачи и в космоса, заяви генералният директор на Руската самолетостроителна корпорация “МиГ” Иля Тарасенко, цитиран от РИА Новости и Руски Дневник.

“Вече работим над него. За нас това е естественото развитие на самолета МиГ-31. Това ще бъде абсолютно нов технологичен самолет. Нови технологии, незабележимост, работа в космоса, нови скорости, нов радиус”, каза Тарасенко. Той отбелязва, че всички авангардни постижения ще бъдат реализирани в проекта ПАК ДП.

По-рано във вторник, в хода на Международния военно-технически форум “Армия 2017”, който се провежда в Кубинка в Подмосковието, Тарасенко заяви, че ПАК ДП представлява закономерно развитие на МиГ-31. Доставките за министерството на отбраната могат да започнат в средата на 20-е години.

По думите му, МиГ-41 ще бъде “абсолютно нов самолет”, а не дълбока модернизация на МиГ-31.

Той също така съобщи, че в руския перспективен прехващач ПАК ДП ще бъдат приложени абсолютно нови технологии за работа в арктическата зона. “След това ще се премине и към разработката на негов безпилотен вариант”, отбеляза генералният директор на “МиГ”.