Източник на РИА Новости: Москва и Париж са подготвили проект на споразумение за „Мистрал“

Москва и Париж са подготвили проект на споразумение за хеликоптероносачите „Мистрал“ и документът трябва да бъде подписан от правителствата на двете страни. Към този момент обаче, това още не се е случило, съобщи пред РИА Новости източник в сферата на военното техническо сътрудничество.

По-рано същият източник съобщи, че страните са съгласували сумата за неустойката. След това помощникът на руския президент по въпросите за военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин съобщи пред агенцията, че преговорите по „Мистрал“-ите са близо до завършване и в най-скоро време ще бъде подписано споразумение за връщането на парите на Русия. В началото на тази седмица френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан заяви, че неизпълняването на договора с Русия ще струва на Париж 1,2 млрд. евро. В медиите се появи информация, че Париж бил готов да върне на Русия сума от порядъка на 800 млн. евро, а Москва настоявала за 1,1 млрд. евро.

„Правителствата на двете страни трябва да подпишат проектодокумент, върху който постигнаха съгласие експертните делегации от Русия и Франция, като той е готов да бъде подписан“, казва събеседникът на агенцията.

По неговите думи, правителствата трябвало да поставят подписите си под документа до 10 юли. „Обаче към днешна дата това не се е случило“, каза източникът.

Договорът на стойност 1,2 млрд. евро за доставката на два френски хеликоптероносача за ВМФ на Русия бе подписан през юни 2011 г. Първият кораб трябваше да бъде доставен на РФ през октомври 2014 г., а вторият – през 2015 г.