Източник: „Дмитрий Донски“ ще участва в изпитанията на модернизираната МБР „Булава“

Най-голямата подводница в света – руската „Дмитрий Донски“, ще действа поне до 2020 година и ще участва в изпитанията на модернизираната междуконтинентална балистична ракета (МБР) „Булава“, съобщи ТАСС, позовавайки се на източник от руския военно-промишлен комплекс.

„До края на 2019 г. въпросът за утилизация на „Дмитрий Донски“ няма да бъде повдиган, подводницата остава в състава на руските ВМС и ще бъде използвана за тестовете на ракетата „Булава““, заявил източникът.

Ракетата „Булава-М“ е предназначена за въоръжение на стратегическите ядрени подводници от клас „Борей“ от усъвършенстван вид, обяснил още източникът. ТАСС подчертава, че няма официално потвърждение на тази информация.

Досега източници от руския ВПК твърдяха, че „Дмитрий Донски“ ще бъде използван за изпитания на ракетна и друга техника до 2017 г.

„Дмитрий Донски“ е единствената от останалите в състава на руските ВМС атомни подводници от проект 941 (шифър „Акула“). От 2003 до 2010 г. на подводницата са били провеждани тестове на „Булава“. От 14 изпитания половината са били успешни, уточнява ТАСС.