Източник: Външните министри на страните от ЕС са съгласували пет принципа в отношенията с Русия

Външните министри на страните от ЕС проведоха в понеделник среща в Брюксел, на която са съгласували принципите в отношенията на държавите членки с Русия, които по-късно ще обяви ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, предаде РИА Новости, като се позовава на анонимен източник от ЕС.

Първо, по думите на източник, за да променят отношенията си с Русия страните от ЕС очакват цялостно изпълнение на споразуменията от Минск. Второ, при взаимоотношенията си с Москва европейските дипломати трябва да се ръководят от интересите на ЕС. Освен това, участниците в срещата отбелязали необходимостта от засилване на отношенията си със страните от Източното партньорство, както и от укрепването на стабилността на самия Евросъюз. Брюксел възнамерява и да изгради отношения между хора от ЕС и Русия и да подкрепи руското гражданско общество.

Принципите, от които ЕС трябва да се ръководи в отношенията си с Русия, са били обявени на заседанието от Могерини и министрите са се съгласили с тях, отбелязва още източникът.