Източна Украйна отчете рекордна избирателна активност на референдума

Монумент "Добро побеждает Зло", символизиращ края на студената война. Высочина - 16 м. Поставен пред зданието на ООН в Ню-Йорк, САЩ, 1990 г.

Избирателната активност на референдума относно статуса на Луганска област, който се състоя вчера, надвиши 80%, съобщава РИА Новости. Според говорителя на местния пресцентър Василий Никитин, толкова висок процент в тази област досега не е бил отчитан.

Както по-рано бе съобщено, военнослужещи от украинската Национална гвардия са възпрепятствали провеждането на референдума.

В Донецка област още до обяд бе отчетена рекордна избирателна активност. Хората, чакащи да гласуват, обясниха, че това за тях е форма на протест срещу днешните киевски власти.

Припомняме, че вчера в Донецка и Луганска област в Югоизточна Украйна бе проведен референдум относно статуса на регионите. В бюлетините въпросът бе само един: Подкрепяте ли държавната самостоятелност, съответно на Донецка и Луганска народна република?

Гласуването се състоя на фона на провежданата от киевските власти мащабна силова операция, насочена срещу привържениците на федерализацията на страната.