Изложба на младата бесарабска художничка Алла Балабан бе открита в Сливен

В Клуба на дейците на културата в Сливен днес бе открита изложба на младата художничка Алла Балан.

Тя е от Болград, Украйна, възптаничка е на известната Болгардска гимназия, където в момента преподава изобразително изкуство и художествено творчество.

Това е първата задгранична изложба на 24-годишната художничка, която се представя с графика, илюстрации, пейзажи и натюрморти, изпълнени с акварел и масло.

За Агенция Сливен Алла разказа, че и по майчина, и по бащина линия е българка по произход и в нейното семейство, както и в стотици други в района на Болград, с любов се съхраняват българския език и традиции, предават се от поколение на поколение. Особено голям е интересът към българския фолклор, който се изучава и в училище. За всички етнически българи там срещата с България е един несекващ копнеж. И ето че за самата нея това вече е осъществена мечта…

Алла не скри възхищението си от България и българската природа, които провокират порива и очите ѝ на живописец и творец.

Сподели и намерението си да създаде цикъл от живописни платна, посветени на Сливен и прародината – България.

Откриването на изложбата предизвика подчертан интерес от страна на сливенската общественост. На него присъстваха представители на Обществения съвет за сътрудничество с бесарабските и таврийските българи в Сливен, на неправителствени и културни организации, както и бесарабски българи – преселници от Молдова и Украйна.

Кметът на Сливен инж. Кольо Милев също уважи събитието. В приветствието си той подчерта, че Общината и занапред ще подпомага разширяването на културните и икономически връзки на региона с бесарабската диаспора.

Източник: Агенция Сливен

SAM_5892 SAM_5894 SAM_5898 SAM_5910