Изложба на Малевич се открива в Лондон

Изложба на основоположника на супрематизма Казимир Малевич се открива в лондонската галерия Tate Modern на 16 юли 2014 г. ЗА това съобщава официалнят сайт на галерията. Експозицията ще бъде под названието «Малевич. Революционер на руското изкуство».

В Tate Modern ще покажат картини на Малевич, негови скулптури, работи за театъра, а също така безпрецедентна колекция на картини на художника. Работи от колекциите на Харджиев и Костаки са предоставени от музеите в Амстердам и Салоники. В подготовката е взела участие Изложбената зала в Бон.

На изложбата, която ще продължи до октомври, организаторите се стремят да представят пълна картина на творческия път на Малевич -неговите ранни пейзажи, изображения на селяни и религиозни сюжети. Ще бъде осветен периодът на обръщане на художника към абстракционизма, неговите супрематични работи съставят значителна част на изложбата. Неочакваното завръщане на Малевич към фигуративната живопис е също добре отразено в изложбата.

http://lenta.ru/news/2014/07/11/malevitch/

http://www.stedelijk.nl/collectie/zoeken-in-de-collectie?gclid=CPjs3bTPwL8CFWPItAodmxwAJw#/params?lang=nl-NL&f=FilterType|Kunstwerk&exclude=FilterType&pnr=4&q=malevich